„Възраждане“ бламира COVID сертификатите (обзор)

Решението на НС се оказа пожелателно

От партията подготвят жалба до Конституционния съд срещу дискриминационния документ

Разчитали на съвестта на депутатите

Депутатите от групата на „Възраждане” бламираха зелените сертификати, като влязоха демонстративно в парламента, без да представят искания документ. От 24 януари в сградата на парламента се влиза само срещу сертификат за ваксинация или преболедуване, както и с тест.

„Ние се борим изискването за зелени сертификати да отпадне за всички българи. Тези сертификати са противоконституционни”, обяви зам.-председателят на „Възраждане” Цончо Ганев.

Председателят на партията Костадин Костадинов каза, че няма сертификат и сравни мярката със забраната от 1941 г. в сградата на НС да влизат евреи. Преди това пред Нова телевизия той заяви, че нямат намерение да спазват ограниченията за влизане в НС. „Нека всички български граждани, които се чувстват дискриминирани, да постъпят по същия начин”, каза той. „Никой не иска скандали по тази тема, но зеленият сертификат доказа своята неефективност. Не трябва да има разделение между българските граждани по тази тема, като това е чудесен повод сертификатите да бъдат отменени изцяло. Подготвяме конституционна жалба по този повод”, добави той.

„Народното събрание се превърна в някакъв цирк. Никой не може да ограничава правото ти да ходиш на работа”, каза още Костадинов.

Още в понеделник, когато влезе в сила изискването за влизане в НС със зелен сертификат от думите на председателя на НС Никола Минчев се разбра, че мярката е пожелателна. „Разчитам на моралната съвест на народните представители. Все пак сме си приели правила за достъп и е редно да ги спазваме, направили сме организация”, коментира Минчев. От НСО също признаха, че няма как да не допускат депутати без искания документ.

Пламен Киров, професор по конституционно право пред „Труд”: Правото на труд може да се ограничи само със закон

Статутът на народните представители се определя от чл. 67 от Конституцията, който възлага представителна функция на депутатите (те представляват не само своите избиратели, но и целия народ). Тази своя представителна функция депутатите осъществяват, като действат въз основа на Конституцията и законите, в съответствие със своята съвест и убеждения.

Освен това служителите на НСО не са здравни инспектори, за да ходят да изискват здравни сертификати. Те охраняват сградите на НС и по този начин подпомагат и осигуряват дейността на депутатите. Те им съдействат да осъществяват дейността си като народни представители.

 Правото на труд, като всяко друго конституционно право не може да бъде ограничено с друг акт, освен със закон и то пропорционално. Преценката за допустимостта на ограничението на съответното право се прави от Конституционния съд.

Не е възможно народен представител да бъде отстранен от пленарно заседание заради липса на зелен сертификат, защото той не нарушава дисциплината и защото той не представлява по-голяма потенциална заплаха от всички останали депутати, които притежават зелен сертификат, тъй като на всички е ясно, че и ваксинираните понякога са приносители на COVID.

Когато се създава задължение, би трябвало да следва и санкция за неговото неизпълнение. В случая каква е санкцията?

Самото решение е дискриминационно по отношение на народните представители, защото тестовете на всички останали, които се допускат до сградите на НС, се заплащат от бюджета на парламента, а на депутатите не се заплащат. Решението всъщност е по-скоро политическо, а не е продиктувано единствено и само от грижата за здравето на народните представители.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"