Вълна от арести в Швейцария след първото асистирано самоубийство в капсулата на Sarco

Полицията в Швейцария извърши множество арести, след като стана ясно, че жена е сложила край на живота си, използвайки така наречената "самоубийствена капсула", в очевидно първия случай от този вид.

Полицията в района на Шафхаузен съобщи, че е арестувала "няколко души" по подозрение в подбуждане и подпомагане и подбуждане към самоубийство, след като жената е починала, използвайки капсула, произведена от компанията Sarco в понеделник.

Макар асистираното умиране да е законово защитено при някои обстоятелства в Швейцария, то е строго регулирано и "Sarco pod" среща съпротива.

Полицаите открили устройството и тялото на местопроизшествието.

Компанията, която стои зад противоречивата капсула, казва, че машината може да се управлява единствено от човек, който иска да сложи край на живота си, без медицинско наблюдение.

Полицията каза, че капсулата е била използвана в понеделник в горска хижа в района на Мерисхаузен, рядко населена част на Швейцария на границата с Германия. Властите са получили информация за самоубийството от адвокатска кантора.

Броят на арестуваните и самоличността им не се съобщават. Починалият също не е назован.

През юли група, която подкрепя асистираното самоубийство, и която популяризира устройството Sarco, заяви, че очаква то да бъде използвано за първи път тази година. Защитниците на капсулата твърдяг, че тя предоставя опция, която не зависи от лекарства или лекари, и че разширява достъпа до евтаназия, тъй като преносимото устройство може да бъде 3D отпечатано и сглобено у дома.

Въпреки това в Швейцария, в която законите в това отношение са много либерални, също имаше опозиция. Критиците се опасяват, че модерният дизайн на устройството възхвалява самоубийството и фактът, че може да се използва без медицински контрол, е обезпокоителен.

Асистираното самоубийство е незаконно в Обединеното кралство и в повечето други европейски страни, но хиляди са пътували до Швейцария през годините, за да сложат край на живота си.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"