Вълна от протести в цялата страна заради жестоко малтретираното 18-годишно момиче (СНИМКИ)

Вълна от съпричастност към пострадалото момиче от Стара Загора. Протест срещу насилието започват сега в няколко града в цялата страна, както и в центъра на София. Пространството пред Съдебната палата в София се изпълва с хора, които са тук в подкрепа на пострадалото 18-годишно момиче и нейното семейство.

Хората заявиха, че домашното насилие няма място в обществото ни и не трябва да си затваряме очите за него.

"Нито една повече" - е основния надпис по плакатите - "нито една повече пострадала от насилие", допълват хората.

Чуха се и призиви за приемане на поправка в законодателството, като желанието на хората е интимен партньор да се разглежда наравно със съпруг.

Почти половината от жените у нас са преживели някаква форма на насилие и не са казали на никого. Това казват организаторите и се обявиха за адекватни мерки срещу тази тенденция.

Ето какво казаха някои от протестиращите пред БНТ:

- Ние няма вече да мълчим. Тези случаи трябва да бъдат изкарани, да бъдат преразгледани дела. Знаете ли, че този, който уби и натъпка в куфар Евгения, си е вкъщи срещу 5000 лв.

- Така мълчейки, после правим една лавина от такива случаи. Ставаме жертви. Стига вече! Това не е възпитание, ние не се намираме в 19 век. Мъжът ти ще те бие, но ти е мъж. Не!

Хиляди жители на Стара Загора се включиха тази вечер в протеста. На среща, състояла се днес с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители. Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения. 

Протестът във Велико Търново също събра много хора. Ситуацията е спокойна. Хората искат справедлив протест и да не се повтарят повече подобни случаи. 

Хиляди се включиха и в протестното шествие в Бургас и поискаха свят без насилие. Кметът Димитър Николов също се включи. „Трябва да имаме отношение, трябва да застанем на страната на доброто, гражданин съм, баща съм на момиче. Това може да се случи и в този град, не искам това да се случва”, каза Димитър Николов.  

Над 100 души излязоха в Хасково на протест срещу насилието, за справедливи наказания срещу посегателствата над човешката личност и в подкрепа на пострадалото момиче в Стара Загора. Бдението се състоя пред сградата на Съдебната палата. В основата на организацията бяха рокерите от двата мотоклуба в града, които пристигнаха с машините си и се присъединиха към останалите. Дошлите издигнаха лозунги "Нито една повече", "Говори днес, за да има утре".

В Хасковска област протести имаше и в Димитровград и в Свиленград. Там местно танцово студио посвети тазвечершната си традиционна хоротека на борбата с насилието.

В Кърджали митингуващи затвориха за около 20 минути централния и най-натоварен булевард "Беломорски".
Хасково протести в покрепа на Дебора
БТА

Стотици се събраха на мирен протест и в Ямбол в подкрепа на станалото жертва на агресия 18-годишно момиче от Стара Загора. 

„Настояваме за бърза промяна в закона. Домашното насилие и всякакъв вид насилие трябва да спре. Също и да няма убийци, разхождащи се сред нас. Утре жертвата може да е нашата майка, дъщеря, сестра“, каза организаторът на демонстрацията Венелина Вълкова. Тя посочи, че е приятно изненадана от присъствието на толкова много хора и добави: „Предполагам, хората се събуждаме“.

„Това не е човешко. Не искам да има повече пострадали момичета. Нямам дъщери, имам трима сина и се старая да ги възпитам да обичат, да уважават и никога да не причиняват това не само на жена, а на никого“, каза Ваня Калафирова.

Да нараниш един човек с нож така, че да има 400 шева – това е пълен садизъм. Над 20 години затвор трябва да са присъдите за такива деяния, смята Велчо Велев, участник в протеста. Промени в законодателството трябват за много неща – и за домашното насилие, и за причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици. Никой от тези закони не е работещ у нас, посочи Велев.

„Абсурдно е просто случилото се. Не мога даже и да си го представя“, коментира 21-годишният участник в протеста Атанас Атанасов. 

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"