„Вълшебната флейта“ събира певци от шест държави в Софийската опера

Последната творба на Моцарт, хит на световните сцени

Шест премиерни представления през март

Певци от България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша и Северна Македония, събира на сцената си Софийската опера и балет в поредния премиерен спектакъл за сезона - “Вълшебната флейта” от Моцарт. Артистите ще предложат на публиката един нетрадиционен прочит на тази класическа творба. Първият премиерен спектакъл беше снощи, предстоят още пет - на 15, 16, 17, 29 и 30 март.

“Вълшебната флейта” е последната опера на Моцарт и една от най-играните творби на оперната сцена. Тя е по либрето на Емануел Шиканедер и е написана във формата на зингшпил, популярна по това време музикална форма, която съчетава пеене и говор.

“Вълшебната флейта” е известна със своите видни масонски елементи, въпреки че някои изследователи смятат, че масонското влияние е преувеличено. Шиканедер и Моцарт са били масони, както и Игнац Алберти, гравьор и издател на първото либрето.

Премиерата на “Вълшебната флейта” е във Виена на 30 септември 1791 г. - два месеца преди смъртта на Моцарт.

Композиторът дирижира оркестъра, самият Шиканедер играе Папагено, а ролята на Царицата на нощта се изпълнява от сестрата на съпругата на Моцарт Йозефа Хофер. Въпреки че липсват рецензии за първите изпълнения, веднага става ясно, че Моцарт и Шиканедер са постигнали огромен успех. Операта привлича огромен брой зрители и достига стотици изпълнения през последните години на 18 век.

“Вълшебната флейта” е изпълнена в София за първи път през 1931 г. под диригентството на немския маестро Херман Щанге и режисурата на Христо Попов.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"