Външният министър на Гърция: Отношенията между Атина и Анкара са ключови за връзките между ЕС и Турция

Турция трябва да признае въпросите, които са много чувствителни за страните-членки на ЕС

Добрите отношения между Гърция и Турция са необходимо условие за подобряване на евро-турските връзки. Това каза външният министър Йоргос Герапетритис на неформалната среща на външните министри на ЕС в Брюксел, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

„Гърция винаги е подкрепяла европейския курс на Турция. Това е в интерес както на ЕС, така и на стабилността на по-широкия регион на Източното Средиземноморие“, каза той. „Отношенията между Гърция и Турция напоследък се подобриха“, добави Герапетритис, като от друга страна подчерта, че трябва постоянно да се демонстрира, че има желание и от страна на Турция за подобряване на евро-турските отношения.

„Турция трябва да признае въпросите, които са много чувствителни за страните-членки на ЕС, като нещо естествено”, добави Герапетритис.

По отношение на Кипър той отбеляза, че „трябва да има осезаеми доказателства, че има желание за продължаване на диалога по кипърския въпрос въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“.

"Гърция ще присъства в този процес", подчерта той. На срещата бяха обсъдени кризата в Близкия изток, войната в Украйна и отношенията ЕС-Африка и ЕС-Турция.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"