Външният министър на Гърция: Суверенитетът не подлежи на обсъждане

Суверенитетът не подлежи на обсъждане. Това каза преди следващите две гръцко-турски срещи, Общото събрание на ООН в Ню Йорк в средата на септември и Висшият съвет между Гърция и Турция към края на годината, външният министър на Гърция Йоргос Герапетритис, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Герапетритис заяви още, че единствената фундаментална разлика между двете страни, а именно делимитацията на изключителната икономическа зона и континенталния шелф, могат да бъдат поставени пред Международния съд в Хага.

Говорейки пред държавната телевизия ERT, Герапетритис също отбеляза в навечерието на тези етапи, че поддържа добри лични отношения и редовна комуникация с турския си колега Хакан Фидан.

По отношение на правото на Гърция да разшири териториалните си води до 12 морски мили, той подчерта, че Атина ще го упражни, когато времето бъде счетено за политически и национално изгодно.

Той също така поясни още веднъж, че "суверенитетът е единен, неделим и не може да бъде разбит по никакъв начин и следователно не е на дневен ред".

„Въпросите, свързани с териториалните води или със собствеността върху островите и тяхното демилитаризиране, по никакъв начин не подлежат на обсъждане”, коментира Герапетритис.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"