Върнаха лекарските права на медик, виновен за смъртта на пациентка

Върховният касационен съд върна лекарските права на варненски специалист по "Уши, нос, гърло", когото окончателно призна за виновен за смъртта на млада пациентка. Решението е от 11 март, а делото стигна до последна инстанция, след като д-р Димитър Габровски обжалва наложената му през юни 2018 г. от Варненския апелативен съд условна присъда от 1 г. и половина с 3-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява професията за срок от 2 години.

До наказанието се стигна след оправдателна присъда, произнесена от Варненския окръжен съд през 2016 г., която прокуратурата протестира. Решението на ВКС слага край на сагата, започнала преди 7 г. със смъртта на 23-годишната Дарина Григорова. На 26 януари 2012 г. в частна клиника тя се подложила на планова операция на сливици, извършена от д-р Габровски. На следващата сутрин започнала да повръща кръв, но хирургът не я прегледал лично, а назначил по телефона вливане на кръвоспиращи средства и наредил Дарина да бъде преместена в МБАЛ "Св. Анна".

Пристигнал на място, едва когато тя колабирала. След 2 часа борба младата жена издъхнала от кръвозагуба. Д-р Габровски бе обвинен, че не е осъществил следоперативен контрол, неправилно е използвал кръвоспиращо лекарство, прехвърлил е грижите за пациентката си на други лица и не е предприел навреме реанимационни мероприятия. В решението си ВКС сочи, че фаталният изход е настъпил заради продължително кървене на оперативната рана, като наблюдението е било недостатъчно, тъй като в клиниката е нямало дежурен лекар или специалист по УНГ.

Отговорността за състоянието на пациентката е на извършилия операцията хирург, мотивира ВКС решението си да остави в сила условната присъда на д-р Габровски. Върховните магистрати обаче отмениха постановената от ВАС забрана д-р Габровски да практикува, тъй като той се ползва с репутацията на добър медик и в трудовата му биография няма други нарушения. "Лишаването му от лекарски права е неоправдано и с него обществото ще се лиши от ценен специалист", пише в решението на ВКС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"