Върховният съд разчиства мръсотиите на Минеков

След пет години Вежди Рашидов спечели на трета инстанция дело за клевета

Човекът, който разнасяше ковчези, трябва да плати 19 200 лева на скулптора

Клеветите са в 16 публикации

Върховният касационен съд разчисти мръсотиите на служебния министър на културата Велислав Минеков. След пет години Вежди Рашидов спечели и на трета инстанция делото за клевета срещу Минеков.

Съдът потвърди, че изявленията на Минеков, направени в 16 публикации, са позорящи доброто име и личното достойнство на Вежди Рашидов. Минеков е осъден да плати 19 200 лева по делото, а отделно и лихви в размер на 12 438 лева.

След като научи за окончателното решение на съда, Вежди Рашидов заяви: “Дочаках справедливостта на българския съд. Щастлив съм, че екипът на прекрасния адвокат Менко Менков, съставен от млади и талантливи български юристи, доказа своя професионализъм. Това ми дава вяра в бъдещето на българската съдебна система, която за мен е гръбнакът на едно общество. А колкото за осъдения клеветник - по хигиенни съображения няма да го коментирам”.

Освен с разнасяне на ковчези по жълтите павета и клевети по адрес на бившия министър на културата Велислав Минеков няма с какво друго да бъде запомнен, коментираха негови колеги. Те бяха готови да се обзаложат, че едва ли ще се намери българин, който да посочи някаква творба на Велислав Минеков.

В определението на въззивния съд е посочено, че са приети вредите на ищеца за доказани от събраните писмени и гласни доказателства. Посочено е, че в хипотеза, когато физическо лице е обект на обидни и клеветнически твърдения, разпространени сред неограничена обществена аудитория или на публична личност, наличието на неимуществени вреди следва да се и презюмира, защото е нелогично житейски да се приеме противното. Като допълнителен аргумент съдът е посочил, че НК предвижда по-тежко наказуеми състави на обида и клевета в такива случаи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"