Върху плаващ град ще живеят 100 хил. души

Морското равнище се покачва

ООН работи по проекта

Прототип на плаваща град представиха Организацията на обединените нации (ООН), архитектурна компания и южнокорейският град Пусан. Това може да бъде отговорът на покачването на морското равнище, причинено от климатичните промени.

Предвижда се на плаващия град да живеят 12 хил. души и да има капацитет за разширяване, така че да достигнат над 100 хил. души. Плаващият град ще използва енергия от слънчеви панели, а всичката вода, която ще се използва в него, ще бъде преработвана и рециклирана.

“Нарастването на морското равнище представлява заплаха за някои малки острови и ниски крайбрежни градове,” се казва в доклад на Междуправителствената група по изменение на климата към ООН. От 1880 г. насам средното морско равнище се е повишило с между осем (20,3 см) и девет инча (22,9 см), според портала Climate.Gov на щатската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания. Една трета от това повишение е през последните 25 години. В САЩ средното морско равнище се очаква да се повиши с между 10 инча (25,4 см) и 12 инча (30,5 см) до 2050 г.

Пусан е с население от 3,4 млн. жители и е важен пристанищен град. За да се приспособи към условията на повишаващо се морско равнище, Пусан си сътрудничи с ООН по разработването на прототип на плаващ град. Прототипът е създаден от взаимосвързани платформи с обща площ от 15,5 акра. Всяка отделна част на града е създадена за конкретна употреба, като място за живеене или изследователска дейност. Мостове свързват отделните платформи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"