Вятър събори минаре на 216-годишна джамия в Омуртаг

Пожар причини щети на ветрогенератор

Минаре на 216-годишна джамия в град Омуртаг е съборено от силния вятър, който предизвикали пожар във ветрогенатор в Търговище, откърти големи ламарини от покриви и изкорени дървета. Инцидентите са станали в следобедните часове в понеделник, когато поривите са минали 70 км/ч. Над 20 сигнала за щети от вятъра са получени в рамките на няколко часа в Търговищко, обобщиха от полицията.

Минарето на старата джамия е било пометено към 14,30 часа, съобщи кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов. То било укрепвано аварийно с частични ремонти в предходни години, но цялостни ремонти не са правени.

Във вторник оглед на щетите направи и областният управител на Търговище Митко Стайков. „Синджирли джамия е най-старият мюсюлмански молитвен дом на територията на община Омуртаг. Сградата е строена през 1804 г. Никога през 216-годишната й история не е правен цялостен ремонт, извършвани са само частични подобрения. Рухнало е 16-метровото минаре, срутено е било помещение, водещо към сградата, появили са се пукнатини по стените“, съобщиха от управата.

Областният управител е поел ангажимент да съдейства при сформирането на екипи, които да разчистят и обезопасят района, както и да се набавят средства за необходимите строително-възстановителни дейности.

Мюсюлманите в Омуртаг могат да посещават друга джамия в града, тъй като службите ще бъдат прекратени до пълното подновяване на молитвения дом.

Стихията в понеделник е причинила и пожар във ветрогенератор в района на Търговише. При силния вятър се е задействала спирачната му система и са се запалили електрическите проводници, съобщиха от полицията. Огънят е унищожил 200 метра проводници.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"