Газовите печки убиват 40 000 европейци всяка година

Газовите печки убиват 40 000 европейци всяка година, съобщава The Guardian.

Готварските печки бълват вредни газове, свързани със сърдечни и белодробни заболявания, но експертите предупреждават, че има малко обществена осведоменост за техните опасности. Средно използването на газова печка бръсне почти две години от живота на човек, според проучване на домакинствата в ЕС и Великобритания.

"Степента на проблема е много по-лоша, отколкото си мислехме", казва водещият автор Хуана Мария Делгадо-Саборит, която ръководи лабораторията за изследване на здравето на околната среда в университета „Jaume I” в Испания.

Изследователите приписват 36 031 ранни смъртни случая всяка година на газовите готварски печки в ЕС и още 3928 във Великобритания. Те казват, че оценките им са консервативни, защото са разгледали само ефектите върху здравето на азотния диоксид (NO 22), а не други газове като въглероден оксид и бензен.

Всяко трето семейство в ЕС готви с газ, като нараства до 54% от домакинствата във Великобритания и над 60% в Италия, Холандия, Румъния и Унгария. 

Докладът, който беше подкрепен от Европейската фондация за климата, надгражда изследванията миналата година, които измерват качеството на въздуха в домовете, за да се установи колко много готвене с газ увеличава замърсяването на въздуха в помещенията. 

ЕС затегна правилата си за качеството на въздуха на открито този месец, но не е определил стандарти за качеството на въздуха в затворени помещения. Европейският алианс за обществено здраве (EPHA) призова политиците да премахнат газовите готварски печки, като определят ограничения за емисиите, предлагат пари, за да помогнат за преминаването към по-чисти печки и принуждавайки производителите да етикетират готварските печки с рисковете от замърсяване, пише още The Guardian.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"