Газохранилищата на Европа са запълнени на 90%, предсрочно

Съоръженията за съхранение на природен газ в Европа са почти пълни, което спомага за ограничаване на неотдавнашното покачване на цените, предизвикано от опасения относно рисковете в доставките, съобщава Bloomberg.

Нивата на съхранение на континента достигнаха 90% от капацитета на хранилищата на 19 август, според последните данни на индустриалната група Gas Infrastructure Europe. Това е повече от два месеца по-рано от целевата дата на Европейския съюз да достигне това ниво на 1 ноември.

Бенчмарк фючърсите на газ се движеха близо до двуседмично дъно рано в сряда, след като загубиха 4,7% ден преди това, което е най-големият им спад от юни. Пазарът се оказа чувствителен към прекъсвания на доставките през лятото, като опасенията относно оставащите потоци от Русия предизвикаха рали по-рано този месец.

Засега изобилните запаси помагат да се компенсират рисковете от доставките. Местата за съхранение са малко по-малко пълни, отколкото бяха по това време миналата година — като нагнетяването с количества се е забавило през лятото — но все още са доста над средното за последните пет години.

Континентът обаче продължава да е изправен пред рискове, свързани с внезапни прекъсвания. Европейските страни все още обсъждат как могат да заменят потоците от руски тръбопроводи, след като транзитното споразумение между Москва и Киев изтече в края на годината.

Най-големият доставчик на газ в Европа, Норвегия, също се насочва към период на тежка поддръжка, която държи търговците нащрек.

„Всички прекъсвания там или непланирани разширения на поддръжката вероятно ще дойдат с нервна реакция на пазара“, каза анализаторът на Rystad Кристоф Халсер, добавяйки, че потоците са особено важни, тъй като Европа привлича по-малко внос на втечнен природен газ.

Нидерландските фючърси месец напред, които определят цените за газ в Европа, паднаха с 0,3% до 37,85 евро за мегаватчас сутринта в Амстердам.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"