Галактическа империя

ЛОНДОН – Преди много години в една далечна галактика! Така започва може би най-великата сага в историята на киното „Междузвездни войни“. Едва ли има човек, който да не знаем за могъщата империя. Но ако това е само една приказка, то също така няма футболен фен да не е чувал за „Реал“ (Мадрид).
Могъщ и вечен! Вечен крал, чиято слава не залязва. Кой ли не опитва да го свали от трона? Кой ли не е съвсем близо? Но не би!
15-а европейска корона! И за първи път в Меката на футбола – стадион „Уембли". Там, където казват, че се случват чудеса. „Борусия“ (Дортмунд) бе поредният, който опита. Игра смело, притисна Императора на футбола до стената, но като че ли не само Тибо Куртоа, а и свръхестествени сили пазят вратата на „Реал“. Така беше в целия път до трофея. И срещу „Лайпциг“, особено срещу „Манчестър Сити“, а в подножието на върха и срещу „Байерн“. Силата, известна от „Междузвездни войни“, не позволява да влизат фатални голове във вратата на „Реал“. Отново остана лош привкус в устата от съдийството. Не може да се каже, че словенецът е направил нещо фрапиращо. През първото полувреме обаче имаше и спорно положение за дузпа за „Борусия“, което не разгледа. В края на полувремето Винисиус, може би най-техничният футболист в света, направи най-кристалната симулация за жълт картон. А вече имаше един... След почивката футболният Император взе нещата в ръцете си и заслужено спечели. Дори при успеха Силата си каза думата. „Белите“ не вкараха чисто положение, а най-ниският на терена Дани Карбахал (само 173 см висок), отбеляза с глава след центриране от корнер. „Борусия“ се пречупи. Сбърка и Винисиус направи 2:0. Бразилецът е фаворитът за „Златната топка“, но прилича на дявол с ангелско лице заради всички провокации, симулации и неспортсменски неща, които прави.
„Ола, Мадрид“, огласяваше цяла нощ улиците на английския мегаполис. Феновете на „Реал“ имат право да се радват. И в ерата на КЕШ, и в ерата на Шампионската лига те са футболният император. Въпреки това не са симпатични не неутралния фен. Напоследък и заради идеята да създадат Суперлига. Президентът Флорентино Перес печели дело след дело срещу УЕФА, която въстана. В момента „Реал“ се е прегърнал братски единствено с кръвния си враг „Барселона“ за създаване на турнир само за големите, който ще убие локалните първенства и ще отстрани всякакъв шанс на тимове от малки държави да се изправят срещу тях. Дори в тази идея има прилика с „Междузвездни войни“, където Императорът иска да завладее всички и всичко.
От футболна Европа зависи дали това ще се случи. На терена „Реал“ е котка не с девет, а с безброй животи, които не свършват. Кристиано Роналдо има основание да гледа намръщено. Тони Кроос и Лука Модрич го задминаха по титли в Шампионската лига, защото останах верни на „Реал“. Германецът изигра триумфално последния си мач в клубния футбол, чака Евро 2024 за финал. Хърватинът още не е обявил бъдещето си, но по всичко личи, че ще е подобно. Със своите шест трофея Кроос и Модрич сами имат повече титли от „Барселона“, която е с пет.
Първата Шампионска лига на „Реал“ през новия век – през 2002 г., съвпадна с премиерата на първия от новите епизоди на „Междузвездни войни“. Сагата свърши, но футболния Император продължава към 16-ата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"