ГБС влезе в „Юрогаз“

Компанията ще си партнира с участниците от влиятелната европейската асоциация на пазара на природен газ

Дъщерната компания от групата ГБС – „Главболгарстрой Интернешънал“ АД  се присъедини към „Юрогаз“ ( EUROGAS) - влиятелната европейска асоциация, представляваща търговците на едро и дребно, както и газоразпределението. Така ГБС става единствения член в европейската структура от България, в която до този момент нямаше представителност от страната ни, съобщиха от българския холдинг.

Българската компания ще работи с другите участници в асоциацията на пазара на природен газ и по теми, свързани с бъдещето на газовата инфраструктура. Компанията е обсъдила с „Юрогаз“ ролята на газа и газовата инфраструктура за осигуряване на по-високи нива на потребление на водород в Европа. Между двете организации са обсъждани позиции на „Юрогаз“, насочени към целите за възобновяеми нисковъглероден газ, както и за смесването на до 20% водород в съществуващата инфраструктура за природен газ в ранните етапи. И двете страни са на мнение, че използването на вече изградената газова инфраструктура за развитието на пазара на водород, вместо изграждането в самото начало на изцяло нови отделни мрежи, е икономически оправдано и необходимо. Предпоставка за това обаче е осъществяването на специализирана модернизация на съществуващата газова инфраструктура. В допълнение към това, модернизацията може да бъде извършвана и на етапи - в зависимост от развитието на водородния пазар, т.е. в зависимост от динамиката на неговото търсене и предлагане. Технологиите за подобно преобразуване са отдавна тествани и валидирани в оперативна и индустриална среда и са вече широко достъпни, съобщават от компанията. В този процес строителните компании, както и производителите и доставчици на техническо оборудване, ще изиграят централна роля, посочват от ГБС.

„Юрогаз“ е организация, създадена през 1990 г., която до преди включването на „Главболгарстрой Интернешънал“ АД в структурите й, обединяваше 56 компании и асоциации от 24 държави. Визията на организацията е насочена към силен и интегриран пазар на природен газ, който е в подкрепа на активните дейности и политики за енергийната ефективност, намаление на въглеродните емисии, производство и пренос на енергия от възобновяеми източници, производство и транспортиране на възобновяем газ, водород и др.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"