Гейове и мигранти уплашени от „АзГ“

Шолц зове за коалиции “без крайната десница”

Голям успех за партията на Сара Вагенкнехт

Германските провинции с послание до Брюксел

“Хората с имигрантски корени, хората, които ходят на гей паради, всички те са наистина уплашени от победата на “Алтернатива за Германия” - това казва германският политик Омид Нурипур, който е съпредседател на партия “Зелените”, съобщава в. “Файненшъл таймс”.

“Открито дясна екстремистка партия се превърна в най-силната сила в държавния парламент за първи път от 1949 г. насам, трябва да защитим демокрацията”, посочва още Нирапур.

Според предварителните резултати “Алтернатива за Германия” (AзГ) е събрала 32,8 процента от гласовете на регионалните избори в Тюрингия, изпреварвайки всички останали партии. Либералният Християндемократически съюз (ХДС) пък е на второ място с 23,6 процента.

В съседната провинция Саксония прогнозите дават на двете партии почти еднакъв резултат - ХДС да спечели с 31,9 процента, а “AзГ” да се нареди на второ място с 30,6 процента.

Освен с “АзГ”, лагерът на противниците на доставките на оръжие за Украйна се засили и от успеха на новата партия “Алианс на Сара Вагенкнехт”, също така отрицателно настроена срещу имиграцията. Основана преди изборите около знаковата фигура от радикалната левица Сара Вагенкнехт, тя получи 11,8 процента в Саксония и 15,8 процента в Тюрингия.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц определи резултатите като болезнени и призова “всички демократични партии” да сформират “стабилни правителства без крайната десница”. По думите му “AзГ” вреди на Германия - “Тя отслабва икономиката, разделя обществото и съсипва репутацията на страната ни”, написа Шолц във фейсбук.

Резултатите от регионалния вот са катастрофални за партиите от тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц, като прогнозите са, че социалдемократите, “Зелените” и Свободната демократическа партия ще се сринат до едноцифрени резултати в двете провинции.

Съпредседателят на “AзГ” Тино Хрупала определи резултата като “сензационен”. “Едно е ясно: волята на избирателите е да има политическа промяна, както в Саксония, така и в Тюрингия”, казва той и добавя: “Няма да има стабилна политика без участието на “AзГ”.

Унгарското правителство, водено от националиста Виктор Орбан, приветства успеха на консервативните формации. “Германските провинции изпратиха послание до Брюксел и Берлин: никаква миграция, никаква джендър идеология, никаква война”, коментира Балаш Орбан, началникът на канцеларията на унгарския премиер.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"