Ген. Мутафчийски: Във ВМА има готовност да се извършват и бъбречни трансплантации

"Военна болница е готова да извършва и бъбречни трансплантации" каза пред журналисти генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на лечебното заведение.

По-рано днес във Военномедицинската академия (ВМА) в София беше отбелязан Европейският ден на донорство и трансплантации с добавяне на шест нови листенца в „Дървото на живота“ в памет на донорите на органи, съобщава БТА.

Подготвените за бъбречни трансплантации медици са обучавани в Турция и Румъния, посочи още ген. Мутафчийски. По думите му болницата е готова и с материалното осигуряване на операционните зали. Проведени са и предварителните разговори за сключване на договори с имунологичните лаборатории, които се занимават с установяване на имунологичния статус на дарените органи, добави ген. Мутафчийски.

Следтрансплантационното наблюдение на пациентите, претърпели чернодробна трансплантация във ВМА, както и на пациенти, трансплантирани в чужбина, се извършва от лекарите във ВМА, каза още той. По думите му наблюдението на пациентите след трансплантацията се заплаща от ВМА, с изключение на появили се усложнения като отхвърляне на черния дроб или някои вирусни инфекции, като те се финансират от Министерството на здравеопазването. Според ген. Мутафчийски това би трябвало да се промени и държавата да се погрижи за пълното осигуряване на наблюдението на пациентите след трансплантиране на органи.

Преживяемостта на пациентите след чернодробна трансплантация във ВМА е напълно съпоставима с преживяемостта на пациенти, трансплантирани в европейски и световни трансплантационни центрове, които извършват по 200-300 трансплантации на година, допълни ген. Мутафчийски.

Всяка седмица медиците ни актуализират листата на чакащите чернодробна трансплантация и всички, включени в нея, са по строги медицински показания. ВМА ще продължи да работи, строго съблюдавайки стандартите на добрата медицинска практика и световните критерии за подбор на пациенти, отговарящи на медицинските критерии за трансплантация, добави той. Когато ни е предложен орган, годен за трансплантация, ние сме го трансплантирали, каза още ген. Мутафчийски.

Имаме картбланш от Националната здравноосигурителна каса за предложение за амбулаторна процедура за наблюдение на пациентите след трансплантирането им на органи, каза по време на церемонията Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

По данни на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ към 3 октомври 2024 г. чакащите за органна трансплантация са 823, а от началото на годината са извършени 13 бъбречни трансплантации, една сърдечна и шест чернодробни трансплантации.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"