Ген. Мутафчийски: Наложените мерки срещу коронавируса като че ли не дават резултат

Шефът на щаба за борба с COVID-19 ще предложи на правителството да се въведат най-твърдите мерки

Наложените мерки през последното денонощие не дават необходимия резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше както винаги. Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме отговорни към нас самите, към възрастните и към колегите ни. Това заяви на извънреден брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие, фокусът на вниманието се измести в теми дали магазинът за пирони или фризьорският салон ще работи. Това показва, че не знаем какво ни предстои. За един ден увеличихме броя на заболяванията си с 30%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки. Въпросът е за физическото население на Европа и света. Една особена и беззащитна част от него каквито са възрастните. Слава Богу, децата ни са пощадени", каза той.

"Предстоят ни времена на изпитание. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които най-много обичаме. Тези, които са ни дали живот и са ни отгледали. "Ще предложа на Mинистерския съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Без магазините за хранителни стоки не можем, не можем и без аптеките. Не ме питайте за фризьорски салони. Цял ден получавам обаждания какво ще стане с павилиончето за банички или фитнес залата и аз им отговарям - опитайте са да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Магазинчето ще оцелее, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби. Фокусът на мерките е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Осъзнавам цялата си отговорност след това, което чухте", завърши той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"