Генерал Бен Ходжис: САЩ се страхуват от руското ядрено оръжие

САЩ се страхуват от руското ядрено оръжие. Те не помагат на Украйна да победи и не си поставят за цел победата на украинските въоръжени сили във войната срещу Русия. Това заяви пенсионираният американски генерал и бивш командир на сухопътните сили на САЩ Бен Ходжис в интервю за „Киев пост“. Той отбеляза, че Белият дом не е взел решение относно желанието за постигане на победа за Украйна, а прекомерният страх от руските заплахи за използване на ядрени оръжия пречи на това.

"Белият дом не само не е взел това решение, това дори не е цел на Белия дом, те просто не го искат, ако Русия просто се откаже и се прибере у дома, без хаос в самата Русия. но те не са готови да направят необходимото за постигането на тази цел. Има някакъв прекомерен страх, че Русия ще използва ядрени оръжия“, смята Ходжис.

"Защо сме толкова убедени, че когато Русия започне да губи, те ще използват ядрени оръжия. Те не ги използваха преди две години, когато украинците освободиха Харков, Херсон, когато отблъснаха руснаците и това беше единственото нещо, което спря украинците да не продължат напред“, отбелязва генералът в оставка.

Той също така разкритикува изявленията на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан за подпомагане на Украйна за това, че трябва да има силна позиция на бойното поле.

"Какво, по дяволите, означава това? Какво е възможно най-силната позиция?“ – заяви военният и добави, че поражението на Русия е в стратегически интерес на Съединените щати и Украйна е готова да "свърши цялата работа“ сама.

"Те просто се нуждаят от средства и ангажимент от наша страна“, подчерта Ходжис.

Според военния, няма правна, морална или оперативна причина, поради която Украйна е ограничена в използването на западни оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия.

"Който и да е разработил тази политика, тя не само няма смисъл от военна гледна точка, но също така показва липса на стратегия, стратегическа цел, която се опитваме да постигнем. Не можете да създадете добра политика, ако нямате цел", заяви Ходжис.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"