Георги Рачев: Ще започне затопляне на затоплянето, температурите ще са с още 1-2 градуса нагоре

Този североизточен поток през тези дни, който повиши температурите до 38-39 градуса, сега ще отстъпи място на един друг, южен поток, в резултат на което ще започне затопляне на затоплянето. Така температурите ще са с още 1-2 градуса нагоре. Това каза за бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„И коктейлите не помагат, получава се русенско варено в собствен сос. Много продължително обаче стана, което е вече по-опасното, защото организмът не може да си почине. В София на 16 и 17 юли ни очакват температури от 40 градуса. Любопитното е, че в Пловдив няма да бъде по-топло от столицата – там се очакват около 39 градуса. В Бургас другата седмица температурите ще са около 34 градуса, а във Варна ще достигнат 36 градуса. В района на Свищов и Плевен ще има много слънце и високи температури от 40 градуса. Към 22-23 юли ще усетим едно понижение на температурите с 3-5 градуса, а на места дори 7 градуса. Температурите ще останат наднормени, но няма да е тази крещяща, изпепеляваща жега. Това ще е нормална температура за втората половина на юли месец”, добави още Рачев.

На някои места в неделя, понеделник - и особено във вторник и сряда, ще бъдат установени рекорди за деня за съответното населено място рекорди.

„Навсякъде е топло. Има много голяма вероятност това лято да бъде не само в България култово. Тази година, която върви до този момент с около градус и половина над нормата, има много голяма вероятност да спечели палмата на най-топлата година, откакто се водят метеорологичните наблюдения в света“, допълни Рачев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"