ГЕРБ внася конституционна жалба (ВИДЕО)

В понеделник в 09.00 часа сутринта ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от съда и едновременно с това и за обявяване за противоконституционен мораториумът, който Народното събрание взе. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на брифинг в централата на партията.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. 

Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни", добави тя. 

Въпросното решение на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на Република България, нарушавайки принципа на правовата държава и разделението на властите, заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева. Тя добави, че с него се ограничава дейността на Министерски съвет, но на всеки един държавен орган в тази държава, определен с Конституция и закон.

„Когато заявяваш, че си символ на промяната ти трябва да спазваш Конституцията, която има пряко действие. Трябва да даваш най-малкото пример с това. Има-няма за три дни мнозинството в това Народно събрание прие не по-малко от три противоконституционни решения“, подчерта Захариева. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"