ГЕРБ дадоха пример за политическа мъдрост

Двете най-големи формации съгласуваха обща законодателна програма

ПП-ДБ няма да правят правителство с мандата на ГЕРБ, очакват подкрепа за свой кабинет

Търсят председател на правната комисия

След спорове, противоречиви коментари и прогнози за разпад на 49-то Народно събрание още при старта му, ГЕРБ според политолози и юристи, дадоха пример за политическа мъдрост, приемайки основни искания на “Промяната”.

С договаряне на законодателна програма за първата сесия и джентълменско споразумение за ротационен председател на Народното събрание, завършиха консултациите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

За пръв път в историята на българския парламент политически сили се договарят за подобна смяна на върха на най-важната институция в България, коментираха пред “Труд news” юристи, според които отново така направена договорката не нарушава Конституцията, защото е избран перфиден начин за заобикалянето на правила в нея. В основния закон на страната никъде не е посочено, че има ограничение в мандата на председателя на Народното събрание. Напротив, той е с продължителността на съответния парламент, освен, ако не бъде сменен чрез гласуване в пленарна зала или не се оттегли сам по здравословни или други причини.

“Двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединихме около кандидатурата на Росен Желязков за председател на Народното събрание. От ПП-ДБ се очаква да представят своя кандидатура за председател на Комисията по правни въпроси”, каза Десислава Атанасова, която в момента е шеф на правната контактна група от ГЕРБ-СДС след продължилите 5 часа консултации в Огледалната зала на Народното събрание.

Депутати от други партии веднага попитаха дали Росен Желязков преди избора си за председател на 49-ото НС ще напише заявление за оставка с дата 19 или 20 юли, тъй като договорката между формациите е след три месеца на поста да застане депутат от ПП-ДБ. Същото ще се случи и с председателя на правната комисия, който сега ще е от ПП-ДБ. “Още няма номинация за поста, ще изберем на Национален съвет”, каза Николай Денков.

Атанасова обяви и общата законодателна програма, договорена по време на консултациите - реформите в антикорупционната комисия, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, промени в законопроекта за защита от домашно насилие.

“Извън тях са обсъждани и промени по редица законопроекти, необходими за отпускането на средства от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенген и Еврозоната”, каза още Десислава Атанасова.

Няколко пъти по време на общото изявление на контактните групи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Николай Денков повтори, че той и колегите му няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Това даде повод за коментари от депутати, че най-вероятно ще се наложи ГЕРБ да дадат рамо на ПП за съставяне на редовен кабинет с техния мандат и така ще бъде сложен край на едноличното управление на президента Румен Радев чрез формирани от него служебни правителства.

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news”: В конституционна криза сме

КС работи с 10 съдии

Консултациите, които се провеждат в момента в парламента са обикновени пазарлъци и търговия.

В конституционна криза сме. По друг начин не може да бъде описана ситуацията, при която конституционно предвидени органи са с изтекъл мандат и непопълнен състав. Всяко правомощие на държавен орган в конституцията е Pro tempore, т. е. за определен срок от време, след изтичането на който трябва да бъде сменен състава на този орган. За някои органи е предвидена невъзможност да бъдат повтаряни мандати или да се карат повече от предвидените в конституцията мандати от едни и същи лица. Разделението на властите включва и разделение що се отнася до мандатите и до ограничението едни лица да осъществяват определен вид публична дейност като членове на държавни органи повече от определено време.

В момента наблюдаваме следното: Конституционен съд, който вместо с 12 конституционни съдии е с 10 конституционни съдии. При това няколко легислатури на НС не направиха дори и опит да попълнят състава на КС, при положение, че конституционните съдии се избират с обикновено мнозинство. Парламентарната квота на ВСС е с изтекъл мандат. Има избрани нови магистрати, които да попълнят магистратската квота, но те не могат да встъпят в мандат, защото парламентът не е излъчил своята квота от 11 членове на ВСС, които се избират с 2/3 мнозинство. Инспекторатът на съдебната власт вече не помня с колко години свръхмандат е. Главният инспектор на съдебната власт също е с изтекъл мандат. С изтекъл мандат са и членовете на редица регулатори.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"