Германия и Норвегия ще бранят заедно тръби и кабели

НАТО се ангажира да засили подкрепата си за инфраструктурите в Северно море

Осло ще разположи въоръжените си сили

Германският военноморски флот ще помага на Норвегия да защити критична морска инфраструктура, като петролни платформи, подводни кабели и тръбопроводи, и е готов да направи същото край бреговете на Дания и Швеция, заяви в четвъртък вицеадмирал Ян Кристиан Каак, предаде Ройтерс.

Граничеща с Русия на север, Норвегия е най-големият производител на природен газ и петрол в Европа и има изключително дълго крайбрежие, което е трудно да се защити. Скандинавската държава управлява широка мрежа от тръбопроводи, които я свързват с Великобритания и Европа, припомня агенцията.

НАТО обеща да засили защитата на критичната инфраструктура след пробивите през септември на газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2”, положени по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

Норвегия също така обяви, че ще разположи норвежката армия, за да защити петролните и газовите си инсталации.

Швеция и Дания заключиха, че четирите изтичания на природен газ от “Северен поток 1 и 2” са причинени от експлозии, но не казаха кой може да е отговорен. Руското министерство на отбраната заяви в събота, че персонал на британския флот е взривил тръбопроводите, твърдение, за което Лондон твърди, че е невярно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"