Германия праща спецчасти да охраняват инфраструктурата в Балтийско и Северно море

Опасяват се от руски саботажи

Германия ще използва елитните специални сили GSG 9 за защита на подводната инфраструктура в Балтийско и Северно море, съобщава Der Spiegel, позовавайки се на свои източници от сферата на сигурността. Според тях вътрешният министър Нанси Фейзър е разпоредил това.

Специалните сили GSG 9, които се занимават с борбата срещу тероризма, ще разположат своя групировка постоянно в град в Нойщат на Балтийско море.  Благодарение на това местоположение той ще може да реагира по-бързо при кризисни ситуации както в моретата, така и в Северна Германия.

Морските части на GSG 9 са оборудвани с високоскоростни катери. Специално обучени водолази могат да действат и от кораби. Източници отбелязват, че опасността от саботаж срещу подводна инфраструктура (кабели и тръбопроводи) е „станала очевидна“ след взривяването на газопроводите „Северен поток“.  Освен това германската полиция и въоръжените сили от известно време наблюдават как десетки руски „шпионски кораби“ картографират мрежата от тръбопроводи и подводни кабели в Северно и Балтийско море, добавят събеседниците на изданието.

Нойщат ще бъде третото местоположение на GSG 9: централата е в Санкт Августин близо до Бон от основаването на организацията през 1972 г. (специалните сили са създадени в отговор на нападението срещу израелския отбор на Олимпийските игри в Мюнхен), и в Берлин, където оперативното звено е разположено от няколко години. 

Експлозиите на руските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" станаха в нощта на 26 септември 2022 г. близо до датския остров Борнхолм в Балтийско море. В резултат на това бяха повредени три от четирите газопровода. Източници на западни медии в правоприлагащите органи отбелязаха, че зад саботажа може да стои „проукраинска група“, която е наела яхта, за да достави експлозиви от германско пристанище до газопроводи.

На свой ред НАТО заподозря Русия, в миниране на подводна инфраструктура в Северно море. Притесненията на алианса се основават на данни от компании, опериращи ключови нефтени и газови платформи, тръбопроводи, електрически и телекомуникационни кабели.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"