Германски синдикат призова за стачка в "Порше" с искане за по-високи заплати и намаляване на работното време 

В Германия се очаква стачка в автомобилостроителните заводи на "Порше". Основният синдикат на металурзите И Ге Метал (IG Metall) издига искане за увеличение на заплатите със 6 на сто и намаляване на работното време от 35 на 28 часа седмично.

Синдикатът, който представлява работници на някои от водещите компании в страната като Даймлер (Daimler), Сименс (Siemens) и Тисен Круп (Thyssen Krupp), съобщи, че очаква около 1000 служители от централата на "Порше" в Щутгарт да се присъединят към демонстрация, която ще се проведе днес в града. Синдикатът издига исканията си за вдигане на заплатите на фона на силното представяне на германската икономика, съпроводено от намаляваща безработица и увеличаване на свободните работни места, отбелязва ДПА.

Преговорите засега изглежда постигат малък напредък, след като бе пропуснат срокът за сключване на споразумение - 31 декември. И Ге Метал предупреди, че планира да обявява временни спирания на работа във всички региони на страната като част от кампанията си за подобряване на трудовите условия през 2018 година.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"