Германски туристи искат компенсации заради неспазване на мерките срещу COVID-19 у нас

85% спад в записванията за ски ваканции

Германски туристи се жалват от ваканции на родното море това лято и търсят финансови компенсации. Причината посочена от почиващите у нас гости е липсата на достатъчно строги мерки от страна на персонала в хотелите, в които са били настанени за спазване на мерките срещу разпространение на COVID-19. Това обясни Венцислав Танчев, който има туроператорска фирма и хотели у нас по време на Хотелския форум, който се проведе на 30 септември и 1 октомври в София. Най-често немските туристи се оплаквали от неносенето на маски или неправилното им поставяне без да покриват носа от страна на персонала.

Въпреки жалбите на почиващите от Европа обаче през това лято в родните хотели и заведения по морето няма регистиран нито един случай на заболял от COVID-19 турист, категорични бяха представителите на бизнеса, присъстващи на събитието. Оказва се, че заради мерките за пречистване на въздуха, въвеждането на дигитални и безконтактни услуги и чистотата секторът е сред най-сигурните в условия на пандемия, подчертаха от бизнеса.

Прогнозите за зимния сезон и за следващото лято е трудно да се правят, тъй като ситуацията е изключително динамична, категорични бяха от бранша. Към момента записванията за ски ваканции са в рамките на 10-15 на сто от тези преди година, така че спадът към момента е 85%. Това обаче не означава, че в зимните ни курорти няма да има туристи. Дали ще пристигнат гости зависи както от условията за пътуване, наложени от различните страни, така и от записванията в последния момент, които се превърнаха в тренд от пандемията насам. През следващата година обаче сезонът ще е по-добър най-малкото защото сме подготвени за огранченията и защото би трябвало да работим два месеца повече – през май и юни, които тази година бяха загубени за бизнеса, обясни Танчев. Той прогнозира, че ранните записвания за следващото лято също ще са в рамките на около 10 на сто от обема им за предходния сезон. Отстъпките за тези резервации са в рамките на 20-30 на сто, докато през това лято хотелите масово работиха с намаления за ваканции в последния момент от порядъка на 50 на сто. Заради липсата на сигурност и на финансова изгода не можем да очакваме и много ранни резервации, категоричен бе Танчев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"