Главният прокурор Сотир Цацаров изрази респект към съдиите, осъдили Десислава Иванчева

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази респект към съдиите от Спецсъда, присъдили 20 г. затвор на първа инстанция за искане на подкуп в особено големи размери от бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Заместничката й Биляна Петрова получи 15 г. решетки, а Петко Дюлгеров - 12 г. лишаване от свобода.

Цацаров изрази уважението си към съда, че не се е поддал на цялата кампания срещу магистратите. Той прогнозира, че и на втора инстанция присъдата ще бъде потвърдена.

"Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС", заяви пред ПИК във Велико Търново обвинител номер едно.

"Благодарност на прокурорите и разследващите полицаи. Смятам, че справедливостта възтържествува, зная че на много хора не им харесва", допълни още Цацаров.

"Знам, че на много хора в момента им е много тъжно, но справедливостта победи", каза още Цацаров в защита на прокурорите от Спецпрокуратурата след обявяването на присъдите. "Това издава безсилие, злоба и безсилие, но това е положението", добави той. По повод проверката на прокуратурата срещу шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев главният прокурор обясни, че в Деня на Конституцията няма желание да коментира темата, защото не подхожда.

И отново коментира идеята за въвеждане на законов механизъм, който да позволи разследване на тримата на върха на Темида - главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС.

"Тук не става дума за предсрочно прекратяване на мандат, а механизъм по силата на който в случаите на тежки нарушения на принципите на съдебната система да има временно отстраняване по време на проверките. Това не е моя или на Данаил Кирилов приумица. Това е записано ясно в мониторинговия доклад на ЕК", допълни Цацаров.

Помолен да коментира поведение на Лозан Панов, Цацаров заяви, че днес е твърде хубав ден, за да говори за Панов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"