Двамата пилоти са загинали при катастрофата на военния самолет

Загинали са двама офицер-пилоти, съболезнования на близките и колегите им, съобщи служебният премиер Димитър Главчев. 

"Майорът е роден 1973-та година, а старши лейтенантът - 1996-та година. Днес в 12 часа и 13 минути, при изпълнение на тренировъчен полет, след изпълнение на другите групи, е дошъл редът и екипажа на L-39 от авиобаза "Долна Митрополия". Излетели са в 12 часа и 17 минути. В 12 часа и 30 минути са катастрофирали и са загинали", обясни служебният военен министър Атанас Запрянов.

По думите му загинали са инструкторите, обучаващи в 12-та база. Запрянов потвърди, че самолетът е бил ремонтиран. Разследването продължава, като все още не са ясни причината за катастрофата.

Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин, съобщи командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

По думите на Запрянов това е било рутинен тренировъчен полет, за който двамата летци са се готвели от месеци. Те са били отлични летци с отлична подготовка. Тази година самолетът е минал през възстановителен ремонт.

"Майор Димитров е от най-добрите опитните летци в България въобще. Лейтенант Дункин беше една от надеждите", заяви той.

Попитан дали ще подаде оставка заради случилото се, генерал-майор Димитър Петров отговори: "Загубих един от най-добрите си приятели, мислите ли си, че съм малко наказан? Какво очаквате?"

Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“- гр. Долна Митрополия през 1996 г. , специалност „Летци – щурмани“. На длъжност „Началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52 090-Долна Митрополия" е от 1 декември 2021 г .

За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС.

Майор Петко Димитров е семеен.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 2020 г., специалност „Летец пилот“. На длъжността „Младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090-Долна Митрополия" е от 1 януари 2023 г.

Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.

Двамата пилоти са изпълнявали днес тренировъчна задача с учебно-боен самолет L-39ZA като част от подготовката за участие в динамичния (въздушен) показ в рамките на Авиошоуто  в авиобаза Граф Игнатиево, планирано за 14 септември 2024 г. Самолетът е подготвен за полет, съгласно Регламента за техническо обслужване на самолет Л-39ЗА(L-39ZA) и е допуснат за изпълнение на задачата в напълно изправно състояние.

TRUD_VERSION_AMP:9//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"