Глад за учители с ценз преди 15 септември

Десетки свободни позиции за езици и точни науки

За вакантните места се редят кандидати само със следдипломна квалификация

Разчита се на пенсионери

Учители по български език и литература, английски, физика, математика, информатика, биология търсят училищата в цялата страна по-малко от месец преди началото на новата учебна година, показват данни от Регионалните управления на образованието в страната. Кандидати има, много от тях обаче нямат нужния ценз, признават директори пред “Труд news”.

Търсят се учители, завършили пълно образование по специалността, а не хора, които нямат педагогическо образование, а са преминали само следдипломна квалификация, обясниха педагози с голям стаж. Те посочиха, че заради ръста на заплатите в образованието има много хора, които смятат, че могат да минат набързо през допълнителното обучение и да влязат да преподават. А всъщност в системата се търсят преподаватели, завършили педагогика. Затова има училища, които по две-три години не могат да си намерят специалисти и са принудени да назначават пенсионери, но експерти в професията.

В столичните училища динамиката на свободните места преди началото на годината е голяма. Справка на “Труд news” за последната седмица сочи, че са най-много са докладвани свободни позиции за учители по БЕЛ, английски, но и специалисти по природоматематически науки. Има школа, които са обявили поне по три вакантни позиции. Такива са например 31 СУЧЕМ “Иван Вазов”, 94. СУ “Димитър Страшимиров”, 162 ОбУ “Отец Паисий”, 5 ОУ “Иван Вазов”. В много учебни заведения имат по 2 незаети места за преподаватели както за начален етап, така и за езици, математика, информатика, физика. Картината се променя всеки ден и е динамична, защото директорите движат процесите, припомниха от РУО-София-град.

В Бургас масово се търсят кадри за физика и математика, като всяко училище си преценява дали да не се довери на преподаватели в пенсия, коментираха директори.  “Смятам, че на някои места, особено които са отдалечени, може и да се прибегне до този вариант”, коментира Петя Петрова, началник на РУО-Бургас.

В област Шумен се търсят педагози за 20 свободни места - по математика, по информатика и по БЕЛ. Незаети бройки има и в групи за целодневна организация на учебния ден. 

Близо 40 пък са вакантните работни места за учители и възпитатели в Пиринско. Търсят се хора за математика, информатика, английски, биология и други науки. Повечето от обявленията в страната са със срок до 31 август, но има и школа, които ще чакат кандидати до 8 септември.

Данни на РУО

Психолози и помощен персонал търсят в Търновско

 

 

Психолози и педагогически съветници търсят школа в Търновско.

Свободни работни места за учители, психолози, образователен медиатор, педагогически съветник и друг помощен персонал обявиха образователните институции във Великотърновско. Нужда от персонал има както в училища във Велико Търново, така и в школата по селата.

В СУ “Емилиян Станев” - най-голямото училище в региона са обявили вакантни позиции за учител по история и цивилизация. В ОУ “Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица търсят образователен медиатор. Най-много са обявите от Частното училище в Русаля, където се нуждаят от възпитатели на пълен щат, както и учители по компютърно моделиране и информационни технологии, по биология и здравно образование, по физика и астрономия, по химия.

В Строителния техникум в старата столица пък има липса на професионалисти в направление “Строителство”, както и на двама лектори по музика и по испански. Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” в болярския град обяви свободно място за длъжността педагогически съветник, а в ОУ “Христо Ботев” търсят учител в начален етап.

Предложения

 

 

Екшън план за мотивация и стажант-учители

 

Заплатата трябва да расте още

Предложенията са Синдиката на българските учители са представени на МОН.

“В последните години се наблюдава, че няма достатъчно учители по български език и литература, предучилищна подготовка, начални учители също липсват. Освен това, особено в големите градове да се намери помощник-възпитател в детска градина, е много голям проблем, защото те получават 120% от минималната работна заплата в страната. Това е много ниско възнаграждение, затова и един от приоритетите ни за 2024 г. ще бъде за повишаване на тази категория персонал - 150% е нашето искане”, обясни пред “Труд news” Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

По думите є, въпреки увеличението за учителите, все още заплатата не е станала водеща като фактор за кадровото обезпечаване на системата. Затова настояваме пред министъра на образованието МОН да се разработи екшън план за мотивацията на учениците за учене и мотивация за кадровото обезпечаване - един от първите фактори за това е заплатата, 1709 лв. е непривлекателна за днешния живот, посочи Такева.

Освен това в големите градове има по-голям недостиг на учители и се оказва, че практическата подготовка на студентите не е достатъчна, затова от синдиката настояват пред министъра да се промени наредбата за подготовката на бъдещите учители. “Да въведем стажант-учители и стажът на кандидат-учителите да бъде в рамките на 4 до 6 месеца, а не както сега 30 дни”, обясни Такева.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"