Гледат няколко кокошки и искат обезщетения за майчинство

Пишат се фермери, а не са в страната

НОИ разкрива нарушителите

Има случаи, при които жени гледат няколко кокошки в двора и имат две лехи с чушки, но претендират, че са земеделски производители и искат да ползват две години обезщетения за бременност и майчинство, става ясно от бюлетин на НОИ. През последните години броят на тези случаи в Хасково намалява, но все още схемата се използва.

За да бъде един човек земеделски производител, той трябва да произвежда растителна или животинска продукция за продажба; да е подал декларация за вида на осигуряването си; да е започнал да работи от датата, от която декларира, че ще се осигурява за “общо заболяване и майчинство”; да са внесени дължимите осигуровки. При проверка от НОИ се оказва, че в много случаи претендиращите за обезщетение не отговарят тези изисквания.

В практиката на НОИ-Хасково има случаи, при които документи за получаване на обезщетения за бременност и майчинство подават хора, които живеят в съседна държава. Чрез пълномощни от тяхно име в България подават документи за изплащане на обезщетения, а в НАП подават данни като осигурени лица - земеделски стопани. Но при проверки се оказва, че е масова практика хората трайно да не живеят в България. В резултат от 19 души са събрани неоснователно изплатени над 61 хил. лв., а на 52 души е отказано изплащане на обезщетения за 150 000 лв.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"