Глобално затопляне или застудяване?

Има проблеми с климата

Политиците да слушат експертите

Напоследък се води активно обсъждане на перспективите за въвеждането на трансграничен данък върху емисиите на въглероден диоксид от ЕС. Да, има проблем с промените на климата. В рамките на този проблем се конкурират две хипотези. Първата твърди, че планетата постепенно се затопля и причината за това е човешката дейност. Тази хипотеза се основава на данни, натрупани през последните 200 години в резултат на преки климатични наблюдения (главно в Европа). Привържениците на тази хипотеза казват, че поради повишената планетарна температура ледниците ще се стопят, а крайбрежните градове ще бъдат наводнени. По този начин, основния враг е CO2 и за да се предотврати глобалното затопляне, изгарянето на изкопаеми горива трябва да бъде значително намалено или дори още по-добре да се прекрати.

В същото време зад кулисите, остава това че въглеродния диоксид е необходим за растенията. Много изследователи пишат за това, че напоследък зелената маса на растенията на планетата се увеличава. Това се случва на фона на постоянните крясъци на природозащитниците за масовото унищожаване на горите.

Втората хипотеза се основава на палеоклиматичните данни, получени от анализа на антарктическите ледени ядра, както и на геологията. Тези експерти твърдят, че самият климат на Земята, без човешкото влияние, е обект на сериозни колебания. През последните милиони години преобладава тенденцията към глобално охлаждане. Интервалите между заледяванията стават все по-кратки, а самото затопляне е все по-слабо изразено. Последното „заледяване“ се е наблюдавало през XVI-XVII век. Живеем в ера на затопляне, а след това на застудяване. Според прогнозите на много учени през следващото хилядолетие ще настъпи ново застудяване. Ледникът първо ще покрие САЩ, а след това и северната част на Евразия.

Независимо от това политиците вече са направили своя избор. Хипотезата за глобалното затопляне се превърна в обект на глобални действия. Въпросът е не само в това, че за политиците хиляда години са период без значение, защото на тях няма да им се наложи да живеят през това време. Причините са в икономиката, и само в нея.

(Със съкращения, превод - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Сергей Правосудов, zavtra.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"