Гнездата на уникалните птици с излюпени малки са застрашени в Бургас

Вандали потрошиха табели по Пътеката на саблеклюна

Полицаи ще охраняват района на Атанасовско езеро

Гнездата на уникалните птици- саблеклюните, са застрашени. Вандали се събират до Пътеката на саблеклюна в Бургас, палят огньове и трошат табели. Пътеката се намира в близост до Атанасовско езеро и е направена като атракция за туристите. Саблеклюните гнездят по земята, а в момента е краят на гнездовия им период и в момента в гнездата има малки пиленца или все още яйца. Саблеклюнът е от сем. Свирцови: черно- бял е, със сини дълги тънки крачета, човката му пък прилича на тъничка сабя, извита нагоре.По земята в същия район до водоем,а гнездят също и рибарките, и кокилобегачите.

Има данни, че вандалите са тийнейджъри, които вместо да се радват на природата и на птиците, пият, дрогират се, дишат райски газ.

За това алармира Радостина Ценова, експерт, който се грижи за Атанасовското езеро- най- голямото и най- красиво край Бургас. Подаден е сигнал и до полицията. От Пето РУП са обещали, че оттук нататък, включват района в маршрута за обход на полицейските си патрули, така че Пътеката на саблеклюна да бъде денонощно охранявана.

Много е притеснително, дрогирани младежи да не започнат да нападат с камъни или по друг начин и птиците в езерото, а всички птици са уникални и защитени видове. Розовите пеликани например в момента са в друг красив водоем край града- Вая, обясни Радостина Ценова.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"