Гняв сред жителите на Лвов: Зеленски говори много, но не прави достатъчно, нека предаде властта!

Хората идваха със стотици. Под ранното есенно слънце те се наредиха по калдъръмените улици, рамо до рамо, а много от тях носеха яркожълти слънчогледи в ръце.

На фона на тържествени молитви четирите ковчега бяха пренесени бавно напред и изкачени по стъпалата в гарнизонната църква „Свети Петър и Павел“ в центъра на Лвов, преди да бъдат положени тържествено.

Ярослав Базелевич можеше само да гледа отворените ковчези с мъка. Цялото му семейство лежеше мъртво пред него, неподвижно и студено - жертвите на руски въздушен удар, който удари дома им два дни преди това.

Съпругата му Евгения, 43, и трите му дъщери - седемгодишната Емилия, 18-годишната Дарина, 21-годишната Ярина бяха извадени от рухналото стълбище на жилищния им блок след продължила часове спасителна операция. Не е известно как Ярослав е оцелял: съседите казват, че той се е върнал да вземе вещ от апартамента на третия етаж в момента на удара. Оттогава той получава психологическа подкрепа в една от най-големите болници в Лвов.

„Те бяха образцово семейство, толкова приятелски и отворени“, казва 18-годишната Ерика Джимшяшвили, най-възрастната приятелка на Дарина и една от присъстващите на погребението в петък. „Боли ни толкова много, не само като приятели, но и като украинци.“

Общо седем души загинаха и няколко десетки бяха ранени по време на ударите преди зазоряване в сряда. Най-малко два жилищни имота бяха ударени, докато много сгради претърпяха структурни щети. Трагедията разтърси Лвов - до голяма степен безопасен град с население от 720 000 души в Западна Украйна, само на 40 мили от Полша, който е избегнал голяма част от ужасите на войната и не е виждал смъртоносни бомбардировки повече от година.

През юли 2023 г. десет души бяха убити при подобни обстоятелства, когато руски въздушен удар разруши висока сграда.

Атаката от миналата седмица, казва Джимшяшвили, е напомняне, че цяла Украйна е във война, а не само раздираният от конфликт изток. „Ако може да се случи, може да се случи навсякъде“, казва тя пред The Times.

Освен това е донесло гняв и разочарование. В интервю кметът на Лвов Андрий Садови каза, че трагедията е можела да бъде избегната, ако западните съюзници на Украйна бяха предоставили на нацията повече ракетни системи земя-въздух Patriot. „В Украйна има три системи Patriot“, каза той. „Всички страни от НАТО имат 100. Ако споделят с нас поне още седем парчета, щяхме да сме много по-защитени.“

Жителите се съмняват дали президентът Зеленски се е съсредоточил повече върху политиката, отколкото върху опазването на украинския народ: ударът дойде на фона на вълна от министерски оставки, включително на външния министър Дмитро Кулеба, когато президентът обяви най-голямата си промяна в кабинета от началото на войната.

„Зеленски говори много на пресконференции, но не прави достатъчно“, казва Игор Ференчак, 32, чийто салон за красота се намира в съседство с апартамента на Базелевич. „Той трябва да предаде властта на някой по-умел. Много хора мислят това, но се страхуват да го кажат."

Зеленски написа в Twitter в събота, че е обсъдил своя мирен план за прекратяване на войната с Джорджия Мелони, министър-председател на Италия. Мелони, обръщайки се към форума на Европейския дом-Амброзети, призова италианците да не „попадат в капана на руската пропаганда“, вярвайки, че съдбата на Украйна е предрешена, и предупреди, че позволяването на Русия да спечели войната „няма да донесе мир, а ще донесе хаос“. 

Президентът Путин обеща възмездие за нахлуването в Курск миналия месец и в много отношения го изпълни: трагедията на Лвов, убийството на 55 души в Полтава ден по-рано, следващ удар по Павлоград, при който 58 бяха ранени и неотдавнашна ескалация на въздушните удари през нощта, които удариха почти всеки регион на Украйна.

Всички села, малки и големи градове бяха засегнати заедно с инфраструктура и военни обекти, които са от съществено значение за военните усилия на Украйна.

И все пак подобни атаки също са част от дългогодишната кампания на Кремъл „по същество да постави Украйна на колене“, казва Ник Рейнолдс, военен анализатор в Royal United Services Institute, мозъчен тръст по сигурността. „Последните събития не са променили това“, добавя той. „Като цяло по това време на годината това, което руснаците се опитват да направят, е по същество да влошат противовъздушната отбрана на Украйна и нейната енергийна инфраструктура преди зимата. Те се опитват да направят живота възможно най-труден.

В същото време Русия също продължава офанзивата си към Покровск, въпреки украинското нахлуване в Курск миналия месец, което се опитваше да оттегли войските на Путин от югоизток. Експерти се опасяват, че падането на града, ключов логистичен и транспортен център в контролирания от Украйна Донбас, може да завърши през нощта  пълна загуба на целия регион, който е богат на ресурси като въглища.

„Украйна трябва да стигне до зимата, без да загуби Покровск. Това трябва да бъде цел номер едно“, на мнение е Тим Уиласи-Уилси, преподавател по отбрана и сигурност в Кралския колеж в Лондон. „Ако Украйна го загуби, Зеленски ще бъде силно критикуван за това, че изтегля войски от Донбас за нещо, което изглежда като бърза победа в Курск.“

Главнокомандващият на Украйна Александър Сирски обаче настоява, че нахлуването е спряло настъплението към Покровск, като е изтеглило руските войски от региона. „През последните шест дни врагът не е напреднал нито един метър в посока Покровск“, каза той пред CNN в четвъртък. „С други думи, нашата стратегия работи.“

Такива събития могат да се чувстват чужди Лвов. Културната столица на Украйна, това е град с хълмисти хълмове, вековни сгради и трамваи в съветски стил, пълни с хора. Зад ъгъла на погребението на Базелевич, където големи тълпи се бяха събрали пред църквата, животът продължаваше нормално: жителите се отпуснаха на следобеден обяд и четяха книгите си на пейките.

Но жителите на Лвов не са забравили - и мнозина не желаят да простят. „Ако имах картечница, щях сама да застрелям Путин“, казва Анна, 76-годишна пощальонка, която поиска фамилията й да не се използва. „Всичко е ужасно. Тези смъртни случаи са за нищо."

Тя не споделя същия гняв към Зеленски като другите, но не може и да похвали правителството. „Някои хора казват, че трябва да направят повече. Някои ги подкрепят. Някои искат мирни преговори“, добавя тя. "Трудно е да се каже."

Проучванията показват, че популярността на президента е спаднала между април и юни, докато промените от миналата седмица предизвикаха силна реакция

Критиците го обвиниха в по-нататъшно централизиране на властта около кабинета си, след като назначи няколко нови министри, които преди това бяха негови съветници. В своя защита Зеленски каза, че иска правителството му да бъде „по-активно“ в осигуряването на помощ от Запада.

Уиласи-Уилси казва, че Зеленски трябва да „помисли сериозно“ за подновяването на демократичния си мандат на изборите, след като миналогодишните президентски избори бяха отменени поради войната.

Той също изразява загриженост, че много „компетентни и популярни хора“ са били уволнени или са подали оставка от военните и кабинета, включително бившия главнокомандващ Валерий Залужний и Александър Камишин, министър на стратегическите индустрии.

„Камишин свърши брилянтна работа и е отчасти отговорен за невероятната производителност на дроновете на Украйна“, обяснява Уиласи-Уилси. „Ако тези хора смятат, че не могат да бъдат част от правителството на Зеленски, това е малко тревожно.“

Поне засега подобна политика е без значение, тъй като приятелите и роднините на семейство Базелевич се опитват да обработят загубеното.

Джимшяшвили казва, че Евгения, майката, е била „умна и прекрасна себеосъзнала се жена“, която е преподавала йога. Най-голямата дъщеря Ярина е била активистка и винаги се държала мило, добавя тя. Но най-много ще му липсва Дарина. Двете момичета бяха приятелки от шестгодишна възраст и двете бяха студентки в Украинския католически университет в Лвов, където Дарина изучаваше културни науки.

„Тя обичаше всичко в украинската култура. Очите й светваха, когато го споменеш“, каза Джимшяшвили.

Другите й приятелки от университета помнят Дарина с нейните дрехи в неонови цветове, ярък грим, страст към драмата и склонност винаги да закъснява за час. „Всички получавахме едни и същи съобщения, че няма да дойде навреме“, засмива се 18-годишната Дарина Чорна.

Преди да отиде на погребението в петък, Джимшяшвили сподели последните текстови съобщения, които е изпратила на най-добрата си приятелка сутринта на атаката.

Когато бомбите започнаха да падат, тя направила това, което правеше винаги - втурнала се към убежището, извадила телефона си и започнала да пише съобщения на приятелите си. Повечето текстове се върнали незабавно - стигнали, че приятелите й са на безопасно място и са стигнали навреме, когато първата балистична ракета ударила. Дарина обаче не отговори.

„Мислех, че е грешка. Едва по-късно през деня, когато бях в университета и видях видеоклиповете на разрушената й къща, разбрах, че не съм се чувала с Дарина“, казва тя. „Отказвах да повярвам. Писах й отново: „Моля, отговори ми, идвам да те видя.“

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Самуел Ловет и Юра Степанов, The Sunday Times

Този уебсайт използва "бисквитки"