Година пробация за лъжесвидетел в съда

Наказаният опитал да изкара побойник жертва

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебната фаза споразумение, мъж, лъжесвидетелствал пред съд, ще изтърпи наказание от една година пробация.

О. З. се призна за виновен за това, че в периода 24 февруари до 3 април 2017 г., в съдебно заседание по наказателно дело по описа на Районния съд в старата столица пред съдия съзнателно устно потвърдил неистина.

О.З. се познавал с Т., който бил осъден за това, че на 16 юни 2012 г. във Велико Търново, при нанесен побой на мъж, му причинил две средни телесни повреди, като му било наложено наказание пробация за срок от 7 месеца и удръжки от трудовото възнаграждение от 10 % в полза на държавата за срок от 7 месеца.

Недоволен от гражданските последици, Т. решил да поиска възобновяване на наказателното производство, като помолил обвиняемия да заяви по делото, че е станал очевидец на случилото се и че той не бил удрял пострадалия. При разглеждане на делото във Великотърновския районен съд обвиняемият, според уговорката, се явил като свидетел и в съдебно заседание заявил неверни показания, като всъщност не е присъствал на побоя. По повод възникналите противоречия при излагане на тези факти, О.З. бил отново призован за разпит, като признал, че е потвърдил неистина, като е изложил неверни факти.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"