Големи компании наемат споделени офиси

Наемите за служители на фирмите нарастват

Ръст при ритейл парковете

Интересна тенденция на пазара на офис площи е засиленото търсене от страна на корпоративни наематели на споделени офис площи и отварянето на нови такива обекти в офис сгради, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти.

При стартирането на пазара на споделени офиси те бяха насочени към дигитални номади и фрийлансъри в централните части на София. Споделените офиси са удобни за редица наематели, защото при тях се плаща за брой бюра и наета площ, като в цената влизат всички разходи като например за ток, вода, консумативи. Все по-често има търсене на такива офис пространства в рамките на големи офис сгради. Такива площи търсят малки, но бързо растящи компании или корпоративни наематели за нуждите на отделни екипи.

Наемите на офиси продължават леко да се покачват, достигайки 17,50 евро/кв. м за първокласни офис площи в централната част на София. Клас А офисите по протежение на големите булеварди се отдават за 15-16,50 евро/кв. м.

Ритейл парковете, при които магазини от няколко вериги използват общ паркинг, остават основният двигател на пазара на търговски площи. Въпреки засилените инвестиции в ритейл паркове, България все още е с най-ниска гъстота в Централна и Източна Европа – 56 кв. м на 1000 жители. В Сърбия тези площи са 60 кв. м на 1000 жители, а в Румъния - 85 кв. м. В държави като Чехия и Унгария гъстотата на ритейл парковете е тройна.

Веригите за евтини стоки и модните марки са най-активни в стремежа си да се възползват от активното навлизане на ритейл парковете. Над 80% от сделките за наемане на търговски площи са в ритейл парковете, а останалите 20% са главно за площи в моловете.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"