Големите печалби водят до ръст на цените

Може да се наложи правителствата да се намесят

Поскъпването не винаги отговаря на повишените разходи за производство

Има опасност от спирала на цените и печалбата

След месеци на безпокойство относно това дали нарастващите заплати на работниците ще задържат инфлацията висока, централните банкери в Европа имат друга грижа: печалбите на големите компании, пише “Ню Йорк Таймс”.

Компаниите, които повишават цените си над необходимото за поемане на по-високите разходи, може да подхранват инфлацията, която централните банкери борят с по-високи лихви, предупреди политик от Европейската централна банка, предполагайки, че може да се наложи правителствата да се намесят в някои ситуации.

Политиците отдавна са заети с тенденцията по-високите заплати да подтикват компаниите да повишават цените си, генерирайки спирала между цените и заплатите, но трябва да бъдат нащрек и за рисковете от така наречената спирала на цените и печалбата, каза Фабио Панета, член на изпълнителния борд на ЕЦБ. На конференция във Франкфурт той посочи, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. половината от вътрешния ценови натиск в еврозоната идва от печалбите, а другата половина произтича от заплатите. Неговите опасения бяха изразени и в изказвания на президента на ЕЦБ Кристин Лагард и управителя на Банк ъф Ингланд Андрю Бейли.

“Има много дискусии относно ръста на заплатите”, каза г-н Панета. “Но вероятно обръщаме недостатъчно внимание на печалбите”, допълни той. Маржовете на печалбата на търгуваните на борсите компании в еврозоната - измерени чрез нетния доход като процент от приходите - са средно 8,5% през годината до март. Преди пандемията средният марж беше 7,2%.

Компаниите може да увеличават цените поради по-високи разходи за производство, или защото очакват бъдещи увеличения на разходите, или защото имат пазарна сила, която им позволява да повишават цените, без да страдат от загуба на търсене, каза г-н Панета. Някои производители може да се възползват периода на висока инфлация, което води до по-голямо предизвикателство за клиентите да бъдат сигурни в причината за увеличението на цените.

Има сектори, в които “вложените разходи спадат, а цените на дребно и печалбите се увеличават. Това е достатъчно, за да се тревожа като централен банкер, че може да има увеличение на инфлацията поради нарастващите печалби”, каза г-н Панета.
Г-жа Лагард неотдавна повдигна въпроса за печалбите, като каза, че трябва да има справедливо споделяне на тежестта между компаниите и работниците, за да се поеме ударът върху икономиката и доходите от по-високите цени на енергията.

В Европа компаниите са успели да защитят своите маржове на печалба миналата година от високата инфлация повече от очакваното, каза Маркъс Морис-Ейтън, европейски анализатор в Алианц Глобал Инвестор. “Тази година средната европейска компания ще се сблъска с много по-голям натиск върху маржовете”, допълни той. Това се дължи на по-високите заплати, но “и тъй като разходите за суровини са намалели, има по-голям натиск от страна на техните клиенти да намалят цените”.
Цените на енергията паднаха, но потребителите все още се сблъскват с повишаване на цените на храните. В еврозоната годишното поскъпване на храните се повиши до 15,4% към края на март.

“Някои големи производители увеличиха цените си над увеличението на разходите”, каза Кристел Делберге, генерален директор на EuroCommerce, базирана в Брюксел организация, представляваща компании за търговия на едро и дребно.

Г-н Панета каза, че правителствата трябва да се намесят, когато е необходимо, защото техните програми за фискална подкрепа са помогнали за поддържане на високи печалби. “Ако има сектор, в който злоупотребяват с пазарна мощ или има недостатъчна конкуренция, тогава трябват политики за насърчаване на конкуренцията и правителствата трябва да се намесят”, каза той.

Това беше и послание към компаниите. “Трябва да е ясно на производителите, че стратегии, базирани на високи цени, които увеличават печалбите и инфлацията, може да се окажат скъпи за тях”, каза г-н Панета. А цената, която ще платят, ще бъде по-високи лихви.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от „Ню Йорк Таймс“

Този уебсайт използва "бисквитки"