Радев отказва да подпише указ за нов служебен кабинет с Калин Стоянов

След 10 дни очакване Горица Грънчарова-Кожарева представи структура и състав на служебен кабинет, но това се превърна във фиаско. В крайна сметка правителство с нея начело няма да има поради нежеланието ѝ да се откаже от Калин Стоянов като вътрешен министър.

Както написа преди дни „Труд news”, повечето от имената в предложения кабинет останаха същите, както досегашните. Голямата изненада беше оставането на МВР шефа, чието име предизвика най-големи спорове в последните седмици.

Президентът Румен Радев реагира остро: „Благодаря Ви за положените усилия, но те не гарантират успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работа. Затова Ви давам време до 15 часа днес да ми предложите друг министър. И в това време да помислите и прецените дали за Вас Калин Стоянов е по-важен от това България да има стабилно правителство или пък да изпадне в конституционна криза“, каза президентът. Кожарева му отвърна, че решението ѝ е в резултат от проведени разговори с всички важни фактори в МВР. „Това е човек, който осигурява спокойствие на системата, който не е парашутист“.

„В тази ситуация обявявам пред медиите, че няма да подпиша указ на така съставеното правителство, с което предоставеният на Вас ангажимент приключи“, отсече Радев.

Изборите ще са след 20 ноември, а утре клетва в парламента няма да има, добави президентът и призова НС да попълни т.нар. „домова книга“, от които може да избира за кандидат-премиер.

„Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет, който да си осигури приемственост за нормалното функциониране на държавата до избирането на редовно правителство. Но най-важното – да организира и гарантира провеждането на честни парламентарни избори. Изпълнителната власт е отново поверена в ръцете на служебен кабинет, което е знак, че политическата криза не е преодоляна. (...) Аз съм човек, за когото диалогът и уважението са много важни в моята работа, за да може да бъде постигнат най-добрият резултат в дейността на всяка една държавна институция. И това ще го видите в работата ми с президентската институция, с Народното събрание, с политическите сили“, започна с дълго експозе бъдещият премиер и подчерта колко важен е за нея принципът на разделението на властите. И изрично подчерта – заради това, да има приемственост, е оставила повечето от досегашните министри. Но посочи – при най-малкото съмнение в почтеността им ще ги смени. Организирането на честни избори и стриктното следване на евроатлантическия път на България – това ще са основните приоритети на новия кабинет.

Ето и състава, предложен от Кожарева, в който имаше четири нови имена:

Вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова

Вицепремиер по въпросите на на гражданското общество и министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие - Виолета Коритарова-Касабова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на отбраната - Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Иван Кондов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - Петко Стефановски

Министър на околната среда и водите - Виктор Атанасов

Министър на земеделието - Георги Тахов

Министър на транспорта - Валери Борисов

Министър на икономиката - Петко Николов

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на туризма - Евтим Милошев

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на спорта - Георги Глушков

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"