Горица Кожарева пред отказ от премиерския пост

Президентът Румен Радев очаква изпълнен мандат в понеделник

Двама от списъка в Конституцията дадоха принципно съгласие да оглавят следващ кабинет

Изборите може да са на 3 или 10 ноември

Горица Кожарева обмисля да се откаже от поста на служебен премиер, научи “Труд news” от източници в президентството и от политическите среди. Очаквало се като мотив да бъдат посочени семейни причини, тъй като всякакви други основания щели да звучат несериозно. Всички сегашни министри от служебния кабинет на Димитър Главчев вече заявиха готовност да продължат работа в изпълнителната власт и няма как отказът да е заради невъзможност да състави кабинет. Юристи коментираха, че тя дори не е длъжна да посочи мотив.

“Труд news” потърси за коментар и политици от различни парламентарни партии, но всички отказаха да коментират сюжета с имената си. Неофициално допуснаха няколко възможни версии - оказан натиск, страх от провал, поради липса на политически опит или категорично семейно мнение, че не бива да се захваща с това.

Изказани бяха и мнения, че нарочно е пуснат слух, че ще се откаже от поста служебен премиер и това е част от натиска върху нея.

Кандидатурата на Горица Кожарева не бе приета еднозначно от парламентарните партии. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не го интересува кой ще е служебен премиер. Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че не познава Горица Кожарева, но прогнозира че ще бъде “зверски натискана от кръга около Румен Радев и от самия президент”. Шефът на ПГ на БСП Борислав Гуцанов каза, че са направили бърза справка и са установили, че през 2015 г. Кожарева е избрана за зам.-председател на Сметната палата с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт по предложения на последните. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов прогнозира, че Кожарева няма да взема самостоятелни решения, ако стане служебен премиер и припомни, че след като КС обяви за незаконно уволнението на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков, Грънчарова не го е допуснала до работното му място. Тошко Йорданов от ИТН пък се възмути, че Кожарева води разговори с евентуални бъдещи членове на служебен кабинет “на тъмно”.

В понеделник Кожарева трябва да представи нов състав на служебно правителство на президента Румен Радев. Ако тя се откаже да е служебен премиер по лични причини, тогава президентът трябва да проведе нови разговори с други потенциални кандидати за премиери. Още двама, освен Горица Кожарева, бяха дали принципно съгласие да приемат поста на служебен министър-председател - това са подуправителят на БНБ Петър Чобанов и сегашният служебен премиер Димитър Главчев.
Конституцията дава възможност президентът да реши дали да вика отново представители на парламентарните партии за разговор, или да възложи на един от двамата съставянето на кабинет, коментираха юристи.

Ако се развие сценарият с отказа на Горица Кожарева, предсрочните избори може да отекат за 3 или 10 ноември.

Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд news”: Натискът може да е от Радев, от Пеевски, от Доган, а най-публичен е от ППДБ

Възможно е Горица Кожарева да се откаже по семейни причини - преди 4 месеца тя отказа именно поради това. Не би било невероятно.

Но тя е подложена на много голям натиск, въобще є се чудя как се е навила този път да приеме. Натискът може да е от много места. От президента, от Пеевски, от Доган - от тези места. От ППДБ натискът дори е най-публичен - да не слага Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Не знам дали МВР автентично го защитават, или някой ги кара. Предполагам, че и президентът там има някакви претенции.

Ако тя се откаже, предполагам, че отново ще бъде Главчев. Но ако тя се откаже сега, това означава, че изборите отиват през ноември. Ако натискът е от страна на президента, този слух, че тя ще се оттегли може да идва и от самата нея, защото така ще се неутрализира натискът от Радев. Защото ако президентът наистина иска изборите да са през октомври, това означава, че той не трябва да сменя кандидата си за служебен премиер. Ако много пък я натиска и тя се откаже, той ще се озове в небрано лозе. А може и да е някаква колективна игра - да се изчака да минат президентските избори в САЩ, които са на 5 ноември. Или пък да видят какво ще стане с офанзивата на Украйна в Русия. Това също е възможно.

Борислав Цеков, експерт по конституционно право: Най-добрият вариант при отказ е да се преназначи кабинетът „Главчев“

България има нужда от нормално управление

Ако Горица Грънчарова-Кожарева се откаже да бъде служебен премиер и да състави правителство, това вече за пореден път ще покаже колко несъстоятелна е тази конституционна промяна, с която беше въведен този изчерпателен и лимитативно изброен каталог от длъжности лица, които могат да се назначават за служебен министър-председател. Аз съм участвал в първата номинация на г-жа Кожарева за Сметната палата през 2005 година, тя е един перфектен одитор и специалист, но очевидно няма политическите качества, които са необходими за министър-председателски пост и най-вероятно, въпреки че тя пое такава отговорност, се е натъкнала на обстоятелства, които й пречат. Затова трябва да има свобода в преценката на президента, който и да е той, когато си подбира служебния премиер. От чисто конституционно-правна гледна точка, ако има такъв отказ, той трябва да бъде заявен пред държавния глава, като в разумен срок, а в този случай максимално бързо, президентът трябва да определи нов служебен министър-председател, който да предложи състав и структура на служебното правителство. В такъв случай, очевидно най-лесният, а и най-добър за държавата вариант, е да се преназначи служебния кабинет на г-н Главчев. Защото не може да продължава тази агония седмици наред и пак да се търси някой, който да започне да проучва и всичко останало. Но това е преценка на президента. Ако започне да протака със седмици наред с цел търсене на някакво друго решение, това няма да е добре за държавата.

Изборите в САЩ са в началото на ноември и аз мисля, че родните политически фактори, си правят грешни калкулации, ако чакат какво ще се случи в САЩ, за да решат какво да се прави в България. България има нужда от нормално управление като държава членка на Европейския съюз и НАТО и няма никакво значение какъв ще е партийният изход от изборите в Съединените щати за нашите партии. Но понеже те са свикнали да спекулират и да чакат някой отвън да ги посочи като управляващи, а не да служат на българския народ и той да ги посочва за управляващи, сме свидетели на такива погрешни калкулации. Призовавам политическите лидери да си гледат нашите избори, вота на нашия народ, а не едните да чакат какво ще стане във Вашингтон, другите да гледат към Москва и Пекин. 

Доц. Татяна Буруджиева пред “Труд news”: Ако се оттегли, то значи, че е била накарана

Ако Горица Грънчарова-Кожарева откаже предложението да стане министър-председател, то това ще е знак, че е била накарана да се откаже. Това коментира пред “Труд news” политологът и преподавател в Софийския университет доц. Татяна Бюруджиева.

“Липсата на политически опит, когато не си политическа фигура, е много трудно да се направи анализ защо вършиш едни или други действия”, каза тя.

Според Буруджиева някой оказва натиск върху избрания от президента Румен Радев служебен премиер.

“Нека погледнем настоящите тежки противоречия, които разделят и обществото, и политиците. Законът, който беше гласуван (за забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата - бел. ред.), там, предполагам е имало натиск в едната или другата посока. Категорично съм сигурна, че такова нещо е имало също спрямо министъра на вътрешните работи, който усилено една политическа партия искат да махнат вече почти две години. Беше казано и в един запис - да овладеят МВР, поне това е впечатлението, когато полагаш такива усилия, без да имаш достатъчни аргументи, които да са валидни пред обществото”, каза политологът.

“Разбира се, че кадровите назначения говорят за влияние върху кабинета (Димитър Главчев уволни областни управители от ДПС, верни на Ахмед Доган - бел. ред.). И когато не си пряко във властта, областният управител е този, който провежда политиката на държавата на местно равнище. И тогава е логично да има там представители на партиите, които са в управлението на държавата. Между другото, има доста подобни дисбаланси, които се дължат на големия проблем в управлението на България. Защото не е ясно чии интереси отстояват”, добави Буруджиева.

Според нея е невъзможно бъдещият премиер Кожарева да постави нов курс в управлението на държавата. “Тепърва тя трябва да се научи да управлява. С цялото ми уважение към нея, тя е изключителен експерт. Не знам кой би я командвал, но важни са хората, които дават, така да кажем, акъл на такъв човек. Когато си нов, трябва да се научиш какво да правиш”, добави още тя.

Бойко Борисов за Вълка: Господ забавя, но не забравя

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в редовния си сутрешен брифинг в кулоарите на Партийния дом, че никога не е работил пряко с ББР и припомни случка от годините му като кмет на София, в които Гайтански и Станишев, който тогава бе премиер, излезли да мият улиците, докато правели криза с боклука. “Господ бави, но не забравя. Оказа се, че така е и нашата съдебна система”, допълни той и си обясни забавянето на прокуратурата с това, че става дума за тежки казуси.

“Кметът на София, виждате, не прави нищо, а много говореха срещу фирмите за почистване... Хубаво е да проверят сега и “Булгартабак”, щом г-н Петков е казал сутринта. Аз мисля, че по тази сделка подобна голяма цифра от приватизация не е получавана в България”, коментира и настоящия кмет на София Васил Терзиев, както и председателя на ДПС Делян Пеевски Борисов.

Той отбеляза, че седем пъти се прави едно и също нещо. “Има поговорка: ако се спънеш веднъж в един камък- окей. Ако се спънеш още един път, значи си глупав. Така подредени не можем да съставим евроатлантическа сглобка, коалиция, нещо, което да дадем на избирателите, за да гласуват и да направим нещо стабилно след това.”

Борисов заяви, че се вбесява, като гледа задръстените пътища на България. Каза още и, че климатичните промени са факт, а язовирите у нас са пресъхнали.

“На фона на това ние всеки ден говорим за едно и също нещо - КПКОНПИ, прокурор, КПКОНПИ, прокурор. И ако не говориш за това, те обявяват за враг на държавата”, заяви той.

“Това, което ме интересува, е как да дадем на хората това, което искат”, заяви Борисов.

Делян Пеевски скочи на ППДБ: Партия на кеша, проруска, слуги на Путин

На журналистически въпрос как ще коментира, че използва “прокуратурата като бухалка”, каквито твърдения отправиха от коалицията ППДБ, председателят на ДПС Делян Пеевски бе остър: “От кой - от партията на кеша, от най-проруската партия, най-големите мафиоти, слугите на Путин в България? И защо прокуратурата не прави нищо?”

Пеевски съзря за пореден път и това, че главният прокурор Борислав Сарафов работи за ППДБ.

“Защо се бави толкова процедурата за служебен кабинет? Защото трябва да се пече на морето, в чужбина. Това е проблемът. Мистър Кеш се пече, с антуража си, с касиерите, с Николай Копринков, харчи откраднатия кеш”, не пожали и президента Пеевски.
И посъветва журналистите - да видят с кого и как се среща бъдещият премиер Грънчарова-Кожарева, за да си направят изводи.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"