Горски конфискуваха 125 каруци и 6 коня

Над 1400 акта за нарушения са съставили през изминалата година горските стражари от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 125 каруци, 6 коня и 52 коли са конфискувани по време на проверките. Сред задържаните вещи, послужили на бракониери, има 32 моторни триона и 29 брадви и друг инструментариум за дърводобив.

Само в Шуменско на нарушители са съставени 161 акта и 102 констативни протокола. Голяма част от тях са срещу неизвестен извършител. В региона са "арестувани" 26 каруци, 14 коли, както и над 33 кубика незаконно добита дървесина.

За да се предотврати незаконната сеч, СИДП въведе засилен контрол на местата с по-висока концентрация на нарушения през зимните месеци. Проблемът е най-сериозен в районите с по-висока безработица, като достъпът на нарушителите е улеснен от голямата разпокъсаност на горите и добре изградената пътна мрежа. Статистиката показва още, че се крадат малки обеми дървесина - от 0,5 до 1 кубик за огрев. Често извършителите успяват да избягат или оказват съпротива.

Важна роля за ефективния контрол имат и гражданите, които подават сигнали на телефон 112. От лятото на 2015 г., когато стартира приемането на информация до края на м.г. са постъпили 864 сигнала, отчитат от СИДП.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"