Готвят промени в имунизационния календар

Предстоят промени в имунизационния календар, които са наложени от препоръки на Експертния съвет по имунопрофилактика, съобщи във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. На дискусия в Регионалната здравна инспекция той анонсира, че до края на тази година вероятно ще отпадне реимунизацията на 11-годишните за туберкулоза. Предвижда се да се махне и една от реимунизациите на децата срещу пневмокок, тъй като такава е практиката в повечето европейски страни.

В бъдеще в календара може да бъде включена ваксина срещу варицела, но тя няма да е задължителна, увери д-р Кунчев. Според него родители от големите градове се влияят от неточни и откровено лъжливи информации за вредата от имунизациите, които се тиражират главно в социалните мрежи. "Усилията ни са насочени към това да им дадем научно обоснована и проверена информация за всичко, което ги тревожи", обясни д-р Кунчев.

Според официалните данни при 2,2 млн. имунизации и реимунизации у нас през миналата година е имало 61 сигнала за нежелани реакции при деца след поставяне на ваксина. Само в 11 от случаите проверките са установили, че може да има връзка между имунизацията и влошаването на състоянието, като при 10 от подрастващите е ставало дума за бързо отшумяло зачервяване на мястото на убождането. Едно дете е било поставено под наблюдение заради отклонения, които не са животозастрашаващи, отчете д-р Кунчев. Според него няма проблем с изпълнението на имунопрофилактичния календар при децата, докато при възрастните има пропуски, тъй като на реимунизации се подлагат едва 60%.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"