График-виртуоз прави мастър клас в Китай

Известният художник доц. Димо Колибаров, който е родом от Поморие, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей на графиката и екслибриса Лиу Шиохай, Тянджън, Китай. Творецът е един от международно признатите и респектиращи с креативността си майстори на графични техники у нас и в чужбина.

Престижната покана за изява в 20-милионния Шънджън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията, към която има и графична база за обучение. 

Майсторският клас ще протече в рамките на осем дни, от 10 до 18 август, а към момента са записани стотици студенти и завършили академичното си образование творци, които нямат търпение да се срещнат с уважавания българин. 

По време на гостуването доц. Колибаров ще подреди и самостоятелна изложба. Експозицията ще бъде открита на 11 август. Тя събира 35 непоказвани работи, включени са офорти и акватинта, цветна графика от два цикъла - „Опит за летене” и „Пътуване”.

„Много съм развълнуван от поканата и оказаната чест да предам и демонстрирам част от знанията и натрупания от мен опит. Графиката много се цени по тези ширини, а аз съм подготвил любопитни демонстрации от моята практика и тънкости от кухнята на графичните техники, но основното, което ще споделя с тях, а и с моите студенти в Бургас, е, че не трябва да приемат грешките като провал, защото те се усвояват и тогава се превръщат в  ценни елементи към цялото”, сподели доц. Колибаров.

През следващата година той ще отбележи 60-годишен юбилей с поредица от изложби.  Роден е на 27 февруари 1965 г. През 1984 г. завършва Художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 г. се дипломира в НХА – София със специалност Графика.

В момента е доцент в катедра „Графика“ на НХА.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"