Грешки в кухнята, които застрашават здравето

Дъски и кърпи са развъдник на бактерии

Много домакини редовно правят грешката да мият дъските за рязане само след продукти, които миришат, а след хляб или например краставица просто изчеткват трохите и изплакват под течаща вода. 

Такава небрежност може да доведе до неприятни последици: диария, коремна болка и гадене, защото хранителните частици остават в микропукнатините на дъската и се превръщат в благоприятна среда за развитие на бактерии, които след това попадат върху други продукти. В жегата те се размножават още по-бързо и когато на дъската се натрупа "критична маса", има голяма вероятност от чревна инфекция или хранително отравяне.

За да избегнете това, трябва да имате отделна дъска за всеки клас продукти: хляб, риба, месо и зеленчуци и след употреба да ги миете и подсушавате добре. И не забравяйте редовно да сменяте самите дъски!

Някои домакини старателно изплакват всички продукти, дори ако не се нуждаят от това. А други, напротив, смятат, че топлинната обработка ще убие цялата инфекция, така че по принцип не мият нищо. Важно е да знаете кои продукти трябва да се измият (плодове, зеленчуци, пресни подправки, риба, зърнени храни) и кои трябва само да се попият със салфетки (пакетирани гъби, месо и птици).

Когато размразяват, много хора поставят месо, птици или риба директно върху плотове, дъски за рязане, в мивката или на рафта в хладилника. Можете да съхранявате и размразявате само в специални контейнери от метал и стъкло. Освен това, суровото месо не трябва да докосва или да лежи близо до други продукти.

Рядко имате повече от една кърпа в кухнята, но това е доста опасно: бактериите се размножават не само върху дъските за рязане, а и върху влажните тъкани. В идеалния случай трябва да имате четири кърпи: за ръце, съдове, повърхности и за подсушаване на зеленчуци. Препоръчва се такива кърпи и престилки да се перат ежедневно, при високи температури и отделно от останалото бельо. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"