Грешки в кухнята, които застрашават здравето

Дъски и кърпи са развъдник на бактерии

Много домакини редовно правят грешката да мият дъските за рязане само след продукти, които миришат, а след хляб или например краставица просто изчеткват трохите и изплакват под течаща вода.

Такава небрежност може да доведе до неприятни последици: диария, коремна болка и гадене, защото хранителните частици остават в микропукнатините на дъската и се превръщат в благоприятна среда за развитие на бактерии, които след това попадат върху други продукти. В жегата те се размножават още по-бързо и когато на дъската се натрупа “критична маса”, има голяма вероятност от чревна инфекция или хранително отравяне.

За да избегнете това, трябва да имате отделна дъска за всеки клас продукти: хляб, риба, месо и зеленчуци и след употреба да ги миете и подсушавате добре. И не забравяйте редовно да сменяте самите дъски!

Някои домакини старателно изплакват всички продукти, дори ако не се нуждаят от това. А други, напротив, смятат, че топлинната обработка ще убие цялата инфекция, така че по принцип не мият нищо. Важно е да знаете кои продукти трябва да се измият (плодове, зеленчуци, пресни подправки, риба, зърнени храни) и кои трябва само да се попият със салфетки (пакетирани гъби, месо и птици).

Рядко имате повече от една кърпа в кухнята, но това е доста опасно: бактериите се размножават не само върху дъските за рязане, а и върху влажните тъкани. В идеалния случай трябва да имате четири кърпи: за ръце, съдове, повърхности и за подсушаване на зеленчуци. Препоръчва се такива кърпи и престилки да се перат ежедневно, при високи температури и отделно от останалото бельо.

Хомеопатия помага при летен грип

Чревни проблеми, гадене, висока температура са оплаквания, които изпитват много хора по време на почивка. Увеличеният брой на заразените с летен грип се дължи на топлото време, струпването на туристи във ваканционните места, проблеми със съхранение и обработка на хранителни продукти и не на последно място - чистотата на водоемите.

Най-честите причинители са ентеровируси, които са над 100 вида. Лошата новина е, че хигиенните мерки намаляват честотата на инфекциите, но не повлияват тежестта на протичането. Няма ваксина срещу енетровирусите, която да ни предпази, нито специфично противовирусно лечение, когато вече сме се заразили.

С почти идентична на енетровирусите симптоматика протичат и ротавирусните инфекции при децата, с които се сблъсва почти всяко дете на възраст между 3 и 5 години. Висок риск от тежко протичане на заболяването има при децата под 1-годишна възраст, при недоносените и родените с ниско тегло кърмачета. Добрата новина е, че у нас съществува безплатна имунизация на децата срещу ротавируси като част от Националната програма за профилактика на ротавирусните гастроентерити. Ваксината, която осигурява българската държава, е под формата на капки, предоставя се от личните лекари и препоръчително е имунизацията на детето да започне след 6-ата седмица от раждането му.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"