Грешки на тайните служби в САЩ: В продължение на повече от 20 минути не реагирали на стрелеца срещу Тръмп

Тайните служби са допуснали „предотвратими“ грешки на митинга на Доналд Тръмп през юли в Бътлър, Пенсилвания, който беше помрачен от опит за убийство, установи комисията по вътрешна сигурност на Сената в своя междинен доклад за инцидента, публикуван тази сутрин.

В доклада се казва, че предупреждението от местната полиция за стрелец на покрива на сграда с изглед към митинга не е било предадено на Тайните служби, че контраснайперист от Тайните служби, който е видял служители да тичат към сградата с извадени оръжия, не е помислил да кажете на колегите си да изведат Тръмп от сцената и че правоохранителните органи на мястото са използвали различни радиоканали за комуникация.

Това е най-новото изобличаващо откритие за неуспеха на Тайните служби да защитят Тръмп на един от неговите митинги на открито, които са запазената му марка.

Вътрешният доклад на агенцията миналата седмица също подробно описа подобни сривове в комуникациите, а докладът на Сената идва ден след като прокурорите повдигнаха обвинение за убийство срещу мъж, арестуван във Флорида миналата седмица за предполагаем заговор да застреля Тръмп на голф игрището му. 

Способността на Тайните служби да защити Доналд Тръмп на неговия митинг в Бътлър, Пенсилвания, беше възпрепятствана от редица комуникационни повреди, включително дефектни радиостанции и липса на способност за бърза връзка с държавната и местната полиция на място, комисията по вътрешна сигурност на Сената установи в междинния си доклад за опита за убийство.

Известно е, че радиостанциите, използвани от агентите, са дефектни и докладът открива поне един случай на агент, даващ радиото си на колега, чието устройство не работи. Освен това нямало система за Тайните служби за бърза комуникация с местните полицейски агенции на място и агенцията не е „разгледала адекватно“ плановете на местните правоприлагащи органи на митинга.

Комитетът също така установи, че служителите на Сикрет Сървис, отговорни за планирането на сигурността на митинга, са „отклонили вината“ и твърдят, че всички решения са взети съвместно с местните правоприлагащи органи, без нито едно лице да носи отговорност.

Провалът на Тайните служби да защити адекватно Доналд Тръмп на неговия митинг в Бътлър, Пенсилвания, предизвика критики както от демократите, така и от републиканците в комисията по вътрешна сигурност.

"От погрешни стъпки в планирането, през изолираната и погрешна комуникация до липсата на ефективна координация между правоприлагащите органи, до сривовете в технологиите, провалите на Тайните служби, които позволиха опит за убийство на бившия президент Тръмп на митинга му на 13 юли, бяха шокиращи, неприемливи и предотвратими – и доведоха до трагични последици", заяви редседателя на комисията на Демократическата партия Гари Питърс.

А членът на Републиканската партия Ранд Пол коментира:

Н"ашите първоначални констатации ясно показват поредица от многобройни провали на Тайните служби на САЩ (USSS) и непростимо неизпълнение на задължения. Не само, че USSS не успяха да гарантират, че покривът на AGR е подходящо покрит, те също били наясно, ча има подозрително лице с далекомер, в продължение на най-малко 27 минути и не са забавили процедурата, нито са извели бившия президент Тръмп от сцената, дори след като са били информирани, че подозрителен човек е бил на покрива на сградата на AGR. Някой трябва да бъде държан отговорен за тези впечатляващи провали на USSS и въпреки продължаващото възпрепятстване на USSS, DHS, FBI, ATF и други федерални агенции на нашето двупартийно разследване, аз ще продължа да настоявам за отговори и отговорност."

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"