Григор аут от Мелбърн, клати се в ранглистата

Григор Димитров изненадващо отпадна от Аустрелиън оупън преди да изравни миналогодишното си постижение. Българинът загуби с 4:6, 6:3, 3:6, 4:6 четвъртфинала от Кайл Едмънд, втората ракета на Великобритания. Така българският ас се лиши от шансовете за втори пореден полуфинал и загуби 360 точки от актива си в ранглистата.

От самото начало си пролича, че мачът няма да прилича на предишните две срещи между двамата, спечелени от Димитров. В първата седмица Гришо се хвалеше, че силното слънце в Мелбърн му харесва, но сега под лъчите му той изглеждаше муден и слаб. Едмънд пък показа изненадващо рязка игра и поведе с пробив още в първия гейм. Григор го върна за 3:3, но продължи да сервира неубедително и в 9-ия гейм направи два подаръка на съперника – двойна грешка и пропуск от форхенд, след което британецът отново проби и малко по-късно поведе в резултата.

Опитът помогна на Димитров да се измъкне от ситуацията с вихрено начало на втората част. Това не анулира проблемите – след пробив в първия гейм българинът трябваше да се измъква от 0/40 във втория, но темпото се оказа прекалено високо за Едмънд, който на няколко пъти показа сериозно объркване. Късметът бе с Григор и в 7-ия гейм, когато допусна 3 двойни грешки, но отново запази аванса си, а после изравни сетовете.

Но дори и този момент не се оказа повратен в срещата, тъй като №3 в света така и не успя да заиграе постоянно и стабилно. Опитът да вкара мощ в сервиса наруши точността – българинът завърши мача с общо 7 двойни грешки, колкото бяха и асовете му, докато съперникът му направи едва 4 срещу 13 директни точки от сервис. Но дори в дългите разигравания Димитров изглеждаше уязвим и уплашен. Докато Едмънд се задоволяваше да връща топката на сигурно и да атакува само в изгодни моменти, българинът или проявяваше прекалена пасивност, или стигаше до прибързани грешки.

Британецът взе убедително третия сет, а в четвъртия преодоля бързо смущението от факта, че е пред най-големия успех в кариерата си. Григор върна ранния му пробив в четвъртата част, но Едмънд продължи да натиска в разиграванията. В преломен момент се превърна деветият гейм, когато Кайл оспори отчаян и почти успешен удар на Григор по линията. Първоначално „ястребовото око“ „вкара“ топката вътре, но повторният преглед показа, че е „аут“, което означаваше пробив на Едмънд. До самия край Димитров се съпротивляваше и поддържаше илюзия за обрат, но след 2:49 часа британецът затвори мача.

Така Григор не успя да защити точките си от втори пореден турнир и постави под въпрос третото си място в ранглистата. Той може да бъде изместен от Марин Чилич, който ще спори с Едмънд за едно от местата във финала. При успех на хърватина, той ще е новият №3 в света.

Григор пък вече мисли за завръщането си в България. Той призна, че след мача ще се отдаде на почивка, но не уточни къде. Хасковлията обаче пусна видео обръщение към родните фенове, с което ги покани на турнира „София оупън“ през февруари в „Арена Армеец“.

„Здравейте, България! – заяви Григор. – С нетърпение чакам да се прибера и да играя турнира вкъщи „Диема екстра София оупън“. Надявам се да сте там. Миналата година заедно спечелихме турнира. Надявам се отново да го спечелим заедно. Поздрави на всички, до скоро!“

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"