Гроздето може да причини хипергликемия

Препоръчват се до 150 грама на ден

В сезона на гроздето сме, но специалисти по хранене предупреждават да не прекаляваме с този плод, защото може да навреди на здравето ни. Проф. Николай Кириленко, дмн, препоръчва не повече от 100 грама грозде на ден заради високото съдържание на прости въглехидрати в него.

Специалистът отбелязва, че прекомерната консумация на сладките зрънца може да доведе до нежелани последици за здравето. Например, ако здрав човек яде 150 грама грозде дневно, това може да причини постпрандиална хипергликемия - рязко покачване на кръвната захар след хранене, особено когато то е богато на въглехидрати.

Професорът съветва хората с диабет да се ограничат до 50 грама грозде на ден. Той подчертава, че е добре да избягвате да го ядете по време на обостряне на пептична язва, проблеми с дванадесетопръстника и метеоризъм (газове). При избора на грозде е по-добре да се даде предпочитание на сортовете без семки и на тъмните, тъй като те съдържат повече антиоксиданти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"