Гръцката брегова охрана съобщи за голяма спасителна операция в Средиземно море

Гръцката брегова охрана съобщи за голяма спасителна операция в Средиземно море.  Рибарска лодка, превозваща близо 300 мигранти към Европа, е достигнала безопасно южен гръцки остров след голяма спасителна операция в Средиземно море, съобщиха гръцките власти в понеделник, цитирани от електронното издание на в. Kathimerini.

В изявление на бреговата охрана се казва, че спасителната операция е започнал преди зазоряване в понеделник, след като властите са били уведомени, че кораб, превозващ мигранти, е бил ударен от силни ветрове южно от Крит.

Два кораба на бреговата охрана, четири търговски кораба и две по-малки частни лодки участваха в операцията, а корабът с мигранти се намираше на 18 морски мили (20 мили) южно от Гавдос, малък остров край южен Крит.

За момента, не се утонява от каква националност са мигрантите.

През последните месеци малкият Гавдос се превърна във важна дестинация за лодки с мигранти, пресичащи Средиземно море от източна Либия. Обикновено хора от Близкия изток, Африка и Азия, търсещи по-добър живот в Европа, плащат хиляди долари на контрабандистите за място на опасните, претъпкани плавателни съдове.

През юни 2023 г. ръждясал траулер, който превозваше около 750 души от Тобрук в източна Либия до Италия, потъна край югозападна Гърция, оставяйки стотици, за които се опасява, че се удавиха. Само 104 пътници са оцелели, а телата на 82 са извадени.

Бреговата охрана каза, че мигрантите, достигнали Гавдос в понеделник, са били транспортирани до южен Крит, откъдето ще бъдат отведени до западния пристанищен град Ханя.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"