Гръцкият външен министър: Разпространението на войната в Близкия изток ще доведе до увеличаване на миграционните потоци

Разпространението на войната в Близкия изток ще доведе до увеличаване на миграционните потоци. Това каза министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис в телевизионно интервю, съобщава ERT.

„Гърция не е наивна, нито се отказва от суверенитета или суверенните си права, но трябва да говори с Турция, добави той.

„Отворените канали предотвратяват напрежението, преди да се превърнат в кризи”, каза още министърът, като по отношение на ситуацията в Близкия изток подчерта, че това, което трябва да се избягва, е по-нататъшното разширяване на кризата.

Позовавайки се на възможните последици, които удължаването на войната би могло да сигнализира за Гърция, Герапетрис коментира, че разпространението ще доведе до увеличаване на миграционните потоци.

Що се отнася до гръцко-турските отношения, Герапетритис повтори позицията си, че нито Гърция, нито Турция ще се отклонят от фундаменталните си позиции, но това, което се опитва чрез диалога, е консолидирането на климат на спокойствие и сигурност в региона.

В същото време обаче министърът на външните работи за пореден път оцени, че за да има дългосрочен и устойчив мир в региона, трябва да се разреши основното различие.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"