"Гугъл" ограничи създаването на нови акаунти от руснаци

Руското министерство на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации информира днес, че компанията собственик на "Гугъл" (Google) - "Алфабет" ("Alphabet Inc."), е ограничила създаването на нови акаунти за руски потребители, предадe БТА.

От няколко години "Алфабет" е подложена под натиск в Русия, особено за това, че не сваля съдържание, което Москва смята за незаконно, и че блокира канали в "ЮТюб" (YouTube) на руски медии и личности след руската инвазия в Украйна.

"Министерството потвърждава, че "Гугъл" е ограничила създаването на нови акаунти. Телекомуникационните оператори също така са отчели значителен спад в есемес съобщенията, изпратени от компанията към руски потребители", каза руското министерство на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации.

Руското цифрово министерство каза, че не е сигурно дали двуфакторното удостоверяване с есемеси ще продължи да функционира.

"Министерството препоръчва потребителите на услуги на "Гугъл" да създадат резервни копия на данните си и да се прехвърлят към алтернативни методи на двуфакторно удостоверяване или към местни платформи", пише още в изявлението.

През август "Гугъл" съобщи, че ще деактивира акаунтите на рекламния сървър на "Гугъл" "АдСенс" ("AdSense") в Русия.

През март 2022 г. американската компания спря да обслужва реклами на потребители в Русия и временно преустанови осребряването на съдържание, което се възползва от, неглижира или поощрява войната на Русия в Украйна.

"Алфабет" блокира повече от 1000 "ЮТюб" канала, включително спонсорирани от държавата, както и над 5,5 милиона видеа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"