Гутериш: Ситуацията в северната част на Косово е напрегната, с възможност за ескалация

Общо 29 418 от около 200 000 експулсирани лица са се върнали в Косово от 2000 г. насам

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш оцени, че ситуацията в северната част на Косово е напрегната, с възможност за ескалация. В редовния си доклад до Съвета за сигурност, който ще бъде обсъден от Съвета за сигурност на ООН на 30 октомври, той също така заяви, че едностранни действия, като затваряне на институции, финансирани от Белград, ограничаване на потока на стоки и обявяване на отварянето на моста над Ибър, повишават напрежението и намаляват доверието между общностите, съобщава RTS.

„Атмосферата в северната част на Косово все още е напрегната, като възможността за ескалация все още е налице. Призовавам всички страни да повторят ангажимента си към диалога с посредничеството на Европейския съюз и да прилагат изцяло съществуващите споразумения“, каза Гутериш в редовния шестмесечен доклад за ситуацията в Косово.

Той предупреди, че едностранни ходове като затварянето на сръбски институции, стъпките към отваряне на моста на Ибър, ограниченията върху сръбските стоки и прилагането на нова парична политика "повишават напрежението и намаляват доверието между общностите и между общностите и институциите".

Гутериш добави още, че подобни ходове не само възпрепятстват нормалния живот и социално-икономическите права на засегнатите от тях, но и сериозно застрашават общия прогрес и стабилност.
“От фундаментално значение е ходовете на политическите лидери да са в съответствие с нуждите и правата на всички общности, заяви Гутериш. „Запазването на икономическите и социалните права на малцинствените общности, включително най-уязвимите, е от решаващо значение.”

Гутериш също предупреди, че „сериозният инцидент със сигурността в Банска на 23 септември миналата година е индикатор за необходимостта всички страни да си сътрудничат в търсенето на справедливост и че изясняването на подобни инциденти е от ключово значение за възстановяването на доверието и осигуряването на дълго -срочна стабилност“.

В доклада се посочва още, че за шест месеца в Косово са се завърнали 13 лица, които са били в изгнание, седем от които са сърби. Общо 29 418 от около 200 000 експулсирани лица са се върнали в Косово от 2000 г. насам.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"