Гъбите намаляват риска от депресия

Появи се ново проучване на американски учени, което показва връзка между всекидневното ядене на гъби и по-ниската вероятност от изпадане в депресия. Оказва се, че гъбите съдържат вещества, които имат антидепресантни свойства. Изследването е публикувано в Journal of Affective Disorders.

Тази година изследователите от медицинския колеж на държавния университет в Пенсилвания публикуваха и други свои проучвания за потенциалните ползи за здравето от яденето на гъби. Първото установява връзка между консумацията им и по-нисък риск от раково заболяване. Второто посочва, че храненето с гъби е свързано и с по-малка вероятност от преждевременна смърт. Третото е това, което показва, че хората, консумиращи умерено количество гъби, имат по-малка склонност от депресия.

Изследването се опира на данните от 24 699 участници, които попълват въпросници. Хората, които включват гъби в менюто са 5,2% от участвалите в проучването. Според количеството, което консумират, учените ги разделят на три групи. Намаляване на риска от депресия се установява при тези, които се хранят със средно количество гъби, около 4,9 грама на ден.

Предполага се, че причината се крие в специфични съединения, присъстващи в гъбите. Те съдържат аминокиселината ерготионеин, която представлява противовъзпалително средство. Наличието на високи нива от него може да намали риска от оксидативен стрес и така да повлияе върху възможността да се появи депресия.

Гъбите също съдържат антиоксиданти. Изследователите не изключват и те да имат някакви антидепресантни свойства. В тях има и калий, който според някои проучвания е свързан с намаляването на тревожността.

Все пак трябва да се има предвид, че при изследването не е определено точно какви гъби са консумирани. Освен това се отбелязва, че по-голямото количество в дневното меню, не показва намален риск от депресия. Затова е желателно яденето на гъби да е в умерени количества.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Силвия Аризанова

Този уебсайт използва "бисквитки"